Afbeelding
Foto: Friesland College

Studenten Friesland College maken kunstwerk over vrijheid in Fries Verzetsmuseum

Algemeen

Oog in oog met oorlog is tot stand gekomen in samenwerking met Tresoar, het Fries Film Archief en Historisch Centrum Leeuwarden. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Provinsje Fryslân, vfonds en Stichting Friesland 1940-1945. Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum.

Ruim zevenhonderd studenten van het Friesland College gaan met het project Vrijheid NU ontdekken wat vrijheid voor hen betekent aan de hand van een workshop, de verhalen uit het Fries Verzetsmuseum en de tentoonstelling Oog in oog met oorlog. Deze betekenis leggen zij tijdens de workshop vast op hun eigen tegeltje. Alle tegels worden samengevoegd tot een kunstwerk dat na de winter geïnstalleerd wordt op de campus van het Friesland College in Leeuwarden.

75 jaar vrijheid
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Maar wat betekent vrijheid vandaag de dag eigenlijk? En hoe ver mag je gaan in het strijden voor je vrijheid of het beperken van andermans vrijheden? Het zijn vraagstukken die nog altijd actueel zijn.

Zo’n 40 onderwijsgroepen van het Friesland College onderzoeken deze thema’s dit najaar in het Fries Museum. Zij maken in het Fries Verzetsmuseum kennis met beelden en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Over collaboratie en verzet, over honger en bevrijding. ‘Zo snijdt het mes aan twee kanten’, stelt Bert van den Berg, docent van het Friesland College, die dit project trekt: ‘Aandacht voor het landelijk thema 75 jaar vrijheid, waarbij de student zich er bewust van kan worden dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, én we brengen de student in het museum in aanraking met kunst, cultuur en creativiteit.’

Na de rondleiding door het Fries Verzetsmuseum en de tentoonstelling Oog in oog met oorlog ontwerpen de leerlingen in de ateliers van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof hun eigen ‘vrijheidstegel’ tijdens een workshop. De tegels worden afgebakken in de Blokhuispoort en samengevoegd tot een kunstwerk. De onthulling van dit kunstwerk vindt plaats in het voorjaar van 2021. Het project Vrijheid NU is ontstaan uit een samenwerking tussen het Friesland College en het Fries Verzetsmuseum.
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 15 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 20 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 28 mrt, 08:00