De cover van het bekroonde boek.
De cover van het bekroonde boek.

Peverelli wint Wopke Eekhoffprijs 2020

Cultuur

Het gemeentebestuur van de gemeente Leeuwarden kent de Wopke Eekhoffprijs 2020 toe aan Tymen Peverelli. Deze vierjaarlijkse prijs, voor de beste bijdrage aan het lokaal historisch onderzoek over de afgelopen jaren, krijgt Peverelli voor zijn boek ‘De stad als vaderland. Brugge, Leeuwarden en Maastricht in de eeuw van de natiestaat – 1815-1914.’

Tymen Peverelli (1988) promoveerde vorig jaar oktober op deze studie aan de Universiteit van Amsterdam. Het college komt tot zijn besluit op voordracht van de jury, bestaande uit prof. dr. Mineke Bosch (voorzitter), prof. dr. Hans Mol en ir. Ap Timmermans.

Peverelli valt bij de jury niet alleen op omdat het eerste hoofdstuk opent met de zin: ‘Drukker Wopke Eekhoff (1809-1880) uit Leeuwarden hield zich in zijn vrije tijd intensief bezig met het stadsverleden.’ De jury was vooral onder de indruk van de relevantie van het onderwerp (de spanning tussen identificatie met de eigen stad met de overkoepelende natiestaat), de analytische inbedding en de empirische diepgang. In het boek worden het stadsnationalisme van drie middelgrote steden vergeleken, te weten Brugge, Leeuwarden en Maastricht. Het geeft hiermee de focus op lokale geschiedenis een perspectief en zet de bestudering en ‘viering’ van de lokale Leeuwarder geschiedenis in de 19e eeuw als vormen van cultureel nationalisme in een groter en vergelijkend kader.

Dat de Wopke Eekhoffprijs de kinderschoenen is ontgroeid, blijkt uit de keuze waarvoor de jury deze editie stond. Op de shortlist stonden een paar forse monografieën en diepgravende onderzoeken, waaronder een drietal dissertaties, naar aspecten van de geschiedenis van Leeuwarden. Maar de jury is unaniem in zijn voordracht de jonge en veelbelovende historicus Tymen Peverelli de Wopke Eekhoffprijs 2020 prijs toe te kennen.

De winnaar is inmiddels traditiegetrouw door de wethouder van cultuur, Hein Kuiken, telefonisch gefeliciteerd. De Wopke Eekhoffprijs, genoemd naar de eerste stadsarchivaris van Nederland, wordt op een later moment, wanneer de coronamaatregelen het weer toelaten, uitgereikt.

Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 1 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 15 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 21 uur geleden
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00