maandag 26 oktober, 2020 11:25
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
De straat met de naam De Kei.
De straat met de naam De Kei. (Foto: Google Maps)

Weer twee woningen gesloten voor overtreden Opiumwet

Burgemeester Buma heeft op 14 en 15 oktober 2020 twee woningen in de gemeente Leeuwarden gesloten vanwege overtreding van de Opiumwet. Het totaal aantal gesloten woningen vanwege de Opiumwet komt daarmee in 2020 nu op 27.


Op 14 oktober 2020 is een woning aan de Boeierstraat in Leeuwarden gesloten. De bewoner was het niet eens met deze sluiting en vroeg de rechtbank om een voorlopige voorziening te treffen. De rechter heeft de burgemeester in zijn gelijk gesteld, waardoor de woning gesloten kon worden. In deze woning heeft de politie op 6 mei 2020 een hoeveelheid van 7 gram hasj en vele restanten van cocaïne aangetroffen. Daarnaast zijn ook andere goederen in de woning aangetroffen die duiden op drugshandel zoals verpakkingsmateriaal en grote sommen contant geld.

Elk voor drie maanden gesloten
Op 15 oktober 2020 is een woning aan De Kei te Leeuwarden gesloten. Hier heeft de politie op 18 september 2020 een in werking zijnde hennepkwekerij met 323 planten aangetroffen. Ook zijn diverse aan hennepteelt gerelateerde goederen aangetroffen zoals groeimiddelen, temperatuurventilatieregelaars, koolstoffilters en dergelijke. Beide woningen zijn voor de duur van 3 maanden gesloten. De woningen staan, voor zover bekend, niet in verband met elkaar.

Instanties werken samen
Als dergelijke hoeveelheden drugs in een woning worden aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om die woning te sluiten. Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden. Het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden.

Meer berichten