Een deel van het interieur van Rijksmonument Westerkerk in Leeuwarden.
Een deel van het interieur van Rijksmonument Westerkerk in Leeuwarden. Foto: Wikipedia

Dichtdiner over Landschapsliefde in het Fries en Nederlands

Cultuur

Leeuwarden City of Literature organiseert op vrijdag 23 oktober opnieuw een intiem dichtdiner. Vier schrijvers/dichters met hart voor het landschap staan centraal. In het Frysk en in het Nederlands ‘bezingen’ en betreuren zij de (kwijnende) natuur. Jantien de Boer, Edwin de Groot, Marije Roorda en Jan Kleefstra dragen in de sfeervolle zaal van de Westerkerk werk voor aan een klein, nieuwsgierig publiek.

De bezoekers worden (alleen, in duo’s of met gezin) tussen 17.30 en 18.00 uur verwacht en nemen plaats aan een gezellig gedekt tafeltje in de zaal. De voordrachten worden afgewisseld met eenvoudige doch zeer smakelijke vegetarische gangen. Na afloop is er ruimte voor een informele nazit aan het eigen tafeltje.

Van Friese Landschapspijn tot Tibetaanse zee
Jantien de Boer (1965) is als journaliste en columniste verbonden aan de Leeuwarder Courant. In 2015 maakte ze naam met haar boek ‘Landschapspijn’, over de teloorgang van biodiversiteit. Een begrip dat helaas nog steeds actueel is. Edwin de Groot (1963) verkent in zijn werk en optredens graag de grenzen van het Frysk en het Nederlands. Natuur en vergankelijkheid zijn bij hem terugkerende thema’s, onder meer in zijn bundel ‘Sels in Tibetaan belânet op it lêst yn see’.

Landschap, aarde en invloed van de mensheid
Ook Marije Roorda (1948) schrijft zowel in het Frysk als in het Nederlands. In haar gedichten en korte verhalen spiegelt ze zich aan het landschap en het water. Vaak werkt ze samen met andere (beeldend) kunstenaars. Het werk van de eveneens tweetalige Jan Kleefstra (1964) draait in hoofdzaak om de impact van de mensheid op aarde en natuur. Met schilder Christiaan Kuitwaard publiceerde hij recent ‘Veldwerk’, met aquarellen en teksten rond het thema verlies van biodiversiteit.

Maximaal plaats voor dertig toeschouwers
In verband met de RIVM-maatregelen is er slechts plek voor 30 personen. Je dient vooraf je kaarten te reserveren en een aantal gegevens (zoals de aard en omvang van je eventuele gezelschap) in te vullen. De inloop start op 23 oktober om 17.30 uur. De eindtijd wordt ingeschat op 21.30 uur.

De kosten bedragen per persoon € 17,50, jongeren tot 18 jaar € 12,50. Dit is inclusief eten en tapwater. Overige drankjes vallen buiten de prijs en kunnen ter plekke worden besteld en met pin afgerekend. Je kunt je kaarten reserveren via de website van de Westerkerk.

Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 28 minuten geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 14 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 20 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid gisteren
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00