Afbeelding
Foto: Rijkele Dijkstra

Handhavers

Column

Er wordt veel over handhaving gesproken sinds handhavers de controles uitvoeren met betrekking tot de coronaregels. Respect voor deze mensen die, met beperkte middelen en opleiding, overtreders moeten aanspreken en beboeten en hierbij vaak verwensingen en bedreigingen naar hun hoofd geslingerd krijgen.

Jammer dat juist de hoofdhandhaver, minister Grapperhaus, zo ontzettend dom is geweest om zijn huwelijksdag op een manier te vieren zoals het even niet moet. Erg menselijk maar ontzettend onnozel van deze minister. 

Ook de handhavers op de straat moeten zich echter aan de regels houden. Afgelopen week zat ik in mijn auto, samen met mijn vrouw en zoon,  te wachten voor een rood stoplicht. Ineens kwam er een auto voorbij racen die zo maar door het rode licht heen reed. Een auto van handhaving!. Wij waren zeer verbaasd! Ik wilde er achteraan rijden om verhaal te halen bij deze handhavers maar moest te lang wachten op het groene licht. In alle commotie waren we ook nog vergeten het kenteken te noteren. Ik ben wel direct naar bureau handhaving gereden maar stond hier voor een gesloten deur. “I.v.m. Covid-19 alleen toegankelijk voor medewerkers”.

Een paar dagen later haal ik een patatje en terwijl ik buiten wacht op mijn bestelling, komen er drie handhavers aan in een dienstauto. Controle dacht ik, maar nee hoor, de heren hadden ook zin in een patatje. Tot mijn verbazing stuiterden deze handhavers zo naar binnen. Nu zijn ze in deze snackbar heel strikt met de coronaregels en de medewerker verzocht dan ook geheel terecht aan de handhavers om zich aan de regels te houden.

Handhavers hebben een voorbeeldfunctie. Willen ze respect afdwingen dan moeten ze zich hier ook naar gedragen. Mijn ervaringen van de afgelopen week waren juist respectloos gedrag door handhavers. Een groot gelag naar de collega’s die het wel goed doen!

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 6 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 12 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00