Ruben de Jong
Ruben de Jong Foto: Dijks Fotografie / Henk Jan Dijks

Videoanalyse bij SC Cambuur: Ruben de Jong legt uit

Sport

De Drachtster familie De Jong ademt voetbal. Zowel de pakes, beppes en ouders van Ruben waren actief als vrijwilliger bij Drachtster Boys, de grootste voetbalvereniging van Drachten met een rijke historie. Zo vergroeid als de voetbalfamilie is geraakt met de Boys, zo sterk is onderhand ook de band met volksclub Cambuur. Het verhaal van vader Henk is bekend: van assistent-trainer naar interim en kampioenenmaker, met voor het eerst in de historie van de club een periode van drie jaar in de Eredivisie en een puntenrecord op de koop toe. Of zoonlief Ruben hetzelfde gaat bereiken weet niemand, maar zijn ambities reiken minstens zo ver: “Ik wil zeker ooit als voetbaltrainer aan de slag.”

“Of het bij ons thuis alleen maar over voetbal gaat? Dat valt eigenlijk best wel mee”, begint De Jong lachend. “Met mijn vader onderling is dat wel gespreksonderwerp nummer één, maar binnen ons gezin zijn er ook veel andere interesses en onderwerpen. En gelukkig maar, want we zijn beide al ongelofelijk veel met voetbal bezig. Dat we beide echte liefhebbers zijn is wel een understatement, ja absoluut.” 

Maar dat is lang niet het enige, ook de voetbalcarrière van Ruben toont een opvallende gelijkenis met die van zijn bekende vader. “Inderdaad, ook ik heb moeten stoppen met spelen vanwege een blessure. Dat was op mijn zeventiende. Ben ooit begonnen in de F1 van Drachtster Boys en daarna heb ik alle lichtingen doorlopen, eerst als spits en later als middenvelder. Direct na de operatie aan mijn knie ben ik begonnen als (assistent-)trainer en gelukkig merkte ik al snel dat ik het trainersvak eigenlijk nog leuker vind dan zelf voetballen. Bij De Graafschap mocht ik stage lopen bij Peter Hofstede in de scouting en vlak voordat bekend werd dat mijn vader terug zou keren bij SC Cambuur ben ik gevraagd door Gerald van den Belt om te helpen met data en videoanalyse.”

“Het is hartstikke logisch dat sommige mensen denken dat ik hier zit vanwege mijn vader, maar in de praktijk werk ik maar nauwelijks direct met hem samen. En misschien moet ik me door mijn achternaam ook wel meer bewijzen dan iemand anders. Maar dat is helemaal niet erg. Het meeste contact heb ik met Sandor van der Heide en Gerald van den Belt. Dat gaat met name om het coderen en analyseren van onze gespeelde wedstrijden. Dat verzamel ik en werk ik vervolgens uit in een presentatie.”  

“Als ik dat heb uitgewerkt ga ik zitten met Sandor om het door te nemen. Aan de hand van zijn feedback voer ik dan wijzigingen door waar nodig en dan gebruiken Henk en Sandor dit vervolgens als basis voor de voor- en nabespreking met de groep. Dat gaat soms per linie en soms met de hele selectie. Van Sandor leer ik ontzettend veel op tactisch gebied, maar ook van de manier waarop hij het vervolgens overbrengt. Hij is tactisch ontzettend sterk, misschien wel één van de besten van Nederland.” 

“Het is vooral de kunst om de zwaktes van de tegenstanders eruit te halen en dat te gebruiken in de volgende wedstrijd. Afgelopen seizoen hebben veel tegenstanders zich aan ons aangepast en niet andersom. Dat is natuurlijk een mooi compliment voor ons team, maar dat maakt het ook lastiger om te voorspellen hoe tegenstanders gaan spelen. Neem bijvoorbeeld de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. De thuisclub zakte ver terug en dan moet je eigenlijk de tegenstander kapot spelen. Het kan dan lang duren voordat de goal valt. Je moet het geduld kunnen opbrengen en zorgen dat je zelf geen treffer tegen krijgt. Een goede ploeg als N.E.C. speelde in Leeuwarden zeer defensief, maar met hun snelle buitenspelers waren ze wel gevaarlijk. Ook de wedstrijd tegen FC Volendam in Leeuwarden was een voorbeeld van een ploeg die zich aan ons aanpaste. De omzettingen na rust werkten goed, maar een ongelukkige vroege goal speelde ons helaas parten. Zo heeft elke wedstrijd zijn eigen verhaal.”

“Samen met fysiek trainer Nicky Boonstra houden we alle data in het Nederlandse voetbal bij en het klinkt wat eigenwijs, maar we hadden al vrij snel door dat het weleens een mooi seizoen zou kunnen worden. Qua data scoorden we op het gebied van onder andere expected goals (ExG) en high intensity runs (gesprinte meters) hoger dan de kampioenen van de Keuken Kampioen Divisie in de afgelopen jaren. Ook bij veel spelers op individueel niveau was dit het geval. Dat zegt lang niet alles en er zijn veel meer factoren die een rol spelen, maar het is wel een goede indicatie van wat er mogelijk is.”

“We bezoeken iedere wedstrijd en filmen en coderen alles zelf. Zo hebben we per speler, per spelmoment en per linie alle beelden meteen beschikbaar voor de trainers en kunnen ze bij wijze van spreken op de terugweg in de bus al aan de slag. We hebben afgelopen seizoen veel complimenten gekregen tijdens de persconferenties van de trainer van de tegenpartij. Dit was de beste ploeg waartegen we gespeeld hebben hoor je ze vaak zeggen. Daar hebben we met zijn allen ook hard voor gewerkt dit seizoen. Mijn vader is dan wel de eindverantwoordelijke, maar we doen veel samen in de staf. Iedereen heeft daar zijn aandeel in. Dat is onze kracht en daar moeten we dit seizoen op voortborduren.”

 

Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 4 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 27 mrt, 15:00