Melissa is al bijna een jaar redactrice bij RondOm Vandaag. In haar columns vertelt ze over haar leven of deelt ze haar overdenkingen over verschillende actuele stellingen
Melissa is al bijna een jaar redactrice bij RondOm Vandaag. In haar columns vertelt ze over haar leven of deelt ze haar overdenkingen over verschillende actuele stellingen

Die coronamaatregelen zijn hartstikke lastig

Column

Ik heb mij vandaag een beetje druk gemaakt over het nieuws. Meestal probeer ik dat te voorkomen en de negatieve berichtgeving van mij af te laten glijden, maar vandaag lukt dat niet. De foto’s van de bruiloft van Ferd Grapperhaus zijn net uitgelekt, waarbij hij een arm om zijn schoonmoeder legt en een andere bruiloftgast de hand schudt. As we speak wordt Grapperhaus publiekelijk aan de schandpaal genageld en vragen mensen zich af of hij nog wel als minister zijn werk kan doen, nu zijn reputatie zo beschadigd is.

Heel Nederland in rep en roer en als je het mij vraagt is dat gedeeltelijk terecht. Je hebt als minister en ‘publiek figuur’ een voorbeeldfunctie en zeker als minister van Justitie en Veiligheid zou je je gewoon aan alle wetten en regels van ons land moeten houden. Hun gedrag mag zeker onder een vergrootglas liggen en het is ons recht als burgers om hen aan te spreken op hun gedrag, of dat nu goed of fout is.

Ik ben het alleen zat dat Grapperhaus als een soort zondebok naar voren wordt geschoven. Er staat een enorme menigte op een digitaal dorpsplein te schreeuwen om zijn leven. Het lijkt wel een beetje alsof we willen dat Grapperhaus publiekelijk moet boeten voor al onze zonden. Want wij zijn ook niet heilig, echt niet!

In mijn christelijke opvoeding heb ik regelmatig de uitspraak gehoord dat ‘hen zonder zonde de eerste steen moge werpen’ en dat je ‘niet moet wijzen naar een splinter in iemands oog, als je zelf een balk in je ogen hebt’. Kijk eens eerlijk naar uzelf, hebt u zich ten allen tijde gehouden aan de corona-maatregelen? Houdt u zich in de supermarkt aan die anderhalve meter afstand, of op uw werk. Blijft u thuis als u snottert en wat zegt u tegen uw werknemers als zij zich niet goed voelen? Bent u echt niet eens een keer op een feestje geweest, een familiebijeenkomst, en kleine get together?

Ik zal u eerlijk vertellen, ik heb me niet aan al die maatregelen gehouden. Ik vind het moeilijk. Het zit niet in onze natuur om afstand van elkaar te houden, niet in de mijne, niet in de uwe, maar ook niet in die van Ferd Grapperhaus, Mark Rutte of Femke Halsema. Laten we gewoon eerlijk tegen elkaar zijn, die coronamaatregelen zijn hartstikke lastig en het lukt ons niet om ons altijd aan die regels te houden. We doen ons best met z’n allen, ik geloof heus wel dat iedereen hun beste beentje voor wilt zetten. Laten we dus niet hypocriet zijn en een minister aan de schandpaal binden terwijl we zelf ook wel weten dat wij daar ook hadden kunnen staan. We zijn allemaal mensen, of we nou bakker, slager, tegelzetter, zakenman, leraar, journalist of minister zijn en we maken allemaal fouten.

Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 43 minuten geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur gisteren
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00