Afbeelding

'Drugswoning' Jongamastate dicht op last van burgemeester

Algemeen

Burgemeester Buma heeft een woning aan de Jongamastate gesloten voor de duur van zes maanden, vanwege overtreding van de Opiumwet.

Deze woning is door de politie op 2 maart 2020 doorzocht in het kader van een langlopend onderzoek naar internationale drugshandel en witwassen. Deze woning kwam in dit onderzoek naar voren, de doorzoeking in de woning volgde na een onderschepping door de politie van een transport van 86 kilogram amfetamine dat op weg was van Friesland naar Finland. 

Handelshoeveelheid drugs
In de woning is een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen (2,66 gram cocaïne, 4,43 gram MDMA, 0,28 gram amfetamine). Tevens zijn andere aan drugshandel te relateren goederen aangetroffen, zoals versnijdingsmiddelen, verpakkingsmateriaal en een precisieweegschaal.

Als een dergelijke hoeveelheid harddrugs in een woning wordt aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om die woning te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van deze bevoegdheid. Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van druggerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden.

Samenwerking gemeente, politie en Openbaar Ministerie
De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden. In 2020 is tot nu toe - met deze woning erbij - zeventien keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid door de burgemeester.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 10 uur geleden
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 14 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 16 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00