Afbeelding
Foto: Kanselarij der Nederlandse Orde

Vijf koninklijke onderscheidingen in gemeente Leeuwarden

Algemeen

Wethouder Friso Douwstra gaat vandaag vrijdag 3 juli bij vijf mensen in de gemeente Leeuwarden langs om hen een koninklijke onderscheiding te overhandigen. Drie worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en twee worden geridderd. Vanwege de coronaregels vindt de officiële ceremonie op een later tijdstip plaats. De decorandussen zijn op 24 april al door burgemeester Sybrand Buma telefonisch op de hoogte gebracht dat ze een Koninklijke Onderscheiding krijgen.

Anne Sjoerd Bakker uit Leeuwarden
Anne Sjoerd Bakker, geboren op 27 augustus 1966 te Leeuwarden en wonend in Leeuwarden is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds lange tijd is de heer A.S. Bakker als vrijwilliger betrokken bij de administratie van Stichting Cultuur Centrum (voorheen Stichting Welzijn Ouderen Leeuwarden) waar hij o.a. verantwoordelijk is voor de dagelijkse organisatie en aansturing van de overige vrijwilligers in dit centrum. Vanaf 2005 zit hij in het bestuur en slaat in die hoedanigheid een brug tussen de gebruikers van het centrum en het bestuur.

Daarnaast is de heer A.S. Bakker lid en secretaris van de NBG (Nederlands Bijbelgenootschap)-werkgroep in Leeuwarden en vanuit deze functie betrokken bij het organiseren van activiteiten rond de nationale Bijbelzondag voor diverse kerken. Hij is tevens secretaris van Wijk- en speeltuinvereniging Gerard Dou, wijkpanellid van het Wijkpanel Huizum-West, medepresentator bij het kerkelijk radioprogramma voor Omroeporganisatie LEO Middelsé en collectant in de wijk voor Jantje Beton.

Jacob de Vries uit Reduzum
Jacob de Vries, geboren op 15 april 1957 te Opsterland en wonend te Reduzum is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is vele jaren als vrijwilliger actief geweest in de functie van penningmeester van de merkecommissie (dorpsfeest) van de dorpen Reduzum, Friens en Idaerd. Voor deze dorpen is hij ook actief als penningmeester voor Herdenking en Viering Bevrijding. Daarnaast is hij als penningmeester verbonden aan Swin Swette, een culturele commissie van Plaatselijk Belang. In zijn functie als penningmeester verzorgde hij de contracten met de optredende artiesten en leverde een bijdrage aan de programmering van diverse culturele activiteiten van Swin Swette. Ook leverde hij een muzikale bijdrage als muzikant en was hij betrokken bij het millenniumfeest in 2000. In 2018 heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de productie van Oeds fan Fierwei, een onderdeel van het Under de Toer programma in het kader van Culturele Hoofdstad. Voorts is hij voorzitter van Uitvaartvereniging De Laatste Eer.

Anton Doele uit Leeuwarden
Anton Doele, geboren op 12 augustus 1946 te Leeuwarden en wonend te Leeuwarden is ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij begon al op jonge leeftijd als vrijwilliger bij het Kerkgenootschap. Hij was secretaris en muzikant van het Kurios Kombo, waarvan de opbrengst van hun LP-verkoop werd geschonken aan goede doelen (Terres des Hommes). Verder was hij actief namens de vakbond voor de Piano en Orgelbranche en zat hij in het bestuur van verschillende wijkverenigingen. Zo was hij secretaris en voorzitter van de wijkvereniging Westeinde en bekleedde hij diverse bestuursfuncties bij Wijkvereniging Camminghaburen (later Stichting Wijk) . Hij heeft zich in het bijzonder ingezet voor het ontstaan van het multifunctionele wijkgebouw in Camminghaburen. Daarnaast is hij voorzitter van de Stichting Leefbaarheid Camminghaburen, secretaris van het wijkpanel Camminghaburen en interim bestuurslid Beheerstichting Camminghaburen.

Aesger Stienstra uit Alde Leie
Aesger Stienstra is geboren op 7 februari 1949 te Ferwerderadeel en woont in Alde Leie en is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al 47 jaar de spil achter de dorpskrant ‘De Pet’, de belangrijkste nieuwsvoorziening voor het dorp Alde Leie en was hij medeorganisator van verschillende grote evenementen in Alde Leie. Vanuit zijn kennis en ervaring als bouwkundig tekenaar/architect heeft hij talloze keren zijn inzet getoond voor diverse bouwprojecten, zoals de verbouw van het Dorpshuis Ons Gebouw in Alde Leie, Aanloophuis Leeuwarden, bouwprojecten voor World Servants en de Vrije Evangelische Gemeente te Oudebildtzijl. Daarnaast is hij secretaris en één van de drijvende krachten achter het genootschap Nederland/Israël.

Jan Waterlander uit Leeuwarden
Jan Waterlander, geboren op 24 maart 1950 te Haskerland en wonend in Leeuwarden, is ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Naast zijn activiteiten als gemeenteraadslid in de voormalige gemeente Littenseradiel en als Statenlid Provincie Fryslân, waarvoor hij in 2019 een Koninklijke Onderscheiding heeft ontvangen, is de heer J. Waterlander ook als vrijwilliger actief geweest voor de volgende activiteiten: voorzitter van de raad van commissarissen en bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk, Voorzitter Nederlandse Badminton Bond, voorzitter Sport Fryslân, penningmeester en voorzitter Stichting Doarpswurk te Raerd, diverse bestuursfuncties voor 50PLUS en bestuursfuncties voor diverse sportgerelateerde organisaties.

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 3 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00