Afbeelding

Provincie geeft huizenbezitters miljoenen voor energiebesparingen

Financieel

Huizenbezitters in Fryslân kunnen uit een pot van maar liefst 5,2 miljoen euro een extra tegemoetkoming krijgen als zij hun woning energiezuiniger maken. De provincie wil met deze miljoeneninvestering haar inwoners aanmoedigen om isolerende maatregelen te nemen. 

De provincie zou het geweldig vinden als Friezen kiezen voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsglas. De energie die daarmee wordt bespaard beperkt de verandering van het klimaat. Friese bouw- en installatiebedrijven profiteren hier ook van als zij het verduurzamen mogen uitvoeren. Huizenbezitters krijgen 10 procent extra subsidie bovenop de 30 procent die het Rijk nu verstrekt met de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Friese aanvulling met terugwerkende kracht
Hiervoor moeten huizenbezitters twee of meer isolatiemaatregelen laten uitvoeren en betalen. Mensen die hun spaargeld niet willen of kunnen inzetten, kunnen kiezen voor een Energiebespaarlening. Vanaf 1 september krijgen Friese aanvragers van de Energiebespaarlening Fryslân een korting van 0,5 procent op de rente. Ook Verenigingen van Eigenaars, komen in aanmerking voor de twee regelingen. De Friese aanvulling op de landelijke subsidie geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2020.

De Energiebespaarlening is nu al aan te vragen, maar vanaf 1 september 2020 inclusief rentekorting. Aanvragen van de subsidie kan via https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh Aanvragen Energiebespaarlening dient via https://www.energiebespaarlening.nl te gebeuren en het aanvragen van de Energiebespaarlening Fryslân (vanaf 1 sept) gaat via https://www.energiebespaarlening.nl/fryslan.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 15 uur geleden
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 19 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen gisteren
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid gisteren
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00