Paleis van Justitie, Wilhelminaplein, Fries Museum, Leeuwarden
Paleis van Justitie, Wilhelminaplein, Fries Museum, Leeuwarden Foto: Raimond Spekking

Leeuwarden presenteert de Jaarstukken 2019 van de gemeente Leeuwarden

Algemeen

LEEUWARDEN - De gemeente hield ook in 2019 haar financiële positie op peil. Het rekeningresultaat over 2019 is € 8,4 miljoen positief. Omdat de accountant de controle op de voorzieningen nog moet afronden, is er een kans dat het resultaat nog wijzigt. Het resultaat is mede te danken aan de vrijval van het surplus in de reserve grondexploitatie en grote meevallers op het terrein van Arbeidsmarkt en ontvangen dividend. De grootste tegenvallers waren vooral van technische aard, zoals mutaties in de voorzieningen, arbeidsgerelateerde kosten (voor pensioen- en wachtgeldverplichtingen en (voormalig) brandweerpersoneel. 

Voordelig financieel resultaat

Sociale opgave blijft uitdaging

Er ligt nog steeds een grote sociale opgave. De Wmo-ondersteuning is in 2019 herijkt en aanbesteed. De transformatie van de jeugdzorg heeft verder vorm gekregen. De preventieve aanpak werkt. Het terugbrengen van de tekorten in de Jeugdzorg verliep in 2019 volgens plan. Ook de fusie tussen Wellzo en Amaryllis resulteerde in de gewenste kostenreductie. Met betrekking tot de Wmo blijven de besparingen achter. Door de coronacrisis is het ook onzeker of besparingen in 2020 volgens plan gerealiseerd kunnen worden. 

Zichtbare resultaten 

Economisch zat het tij mee, mede daardoor ging het in 2019 goed in Leeuwarden. Er vestigden zich nieuwe bedrijven in Leeuwarden. Het Culturele hoofdstadjaar kreeg een mooi vervolg onder de vlag van LF2028. Met een aantrekkelijk programma wist Leeuwarden de aandacht vast te houden. De gemeente zette belangrijke stappen op weg naar een “slimmer” en duurzamer Leeuwarden. Er werden 671 huizen bijgebouwd. De veiligheidssituatie verbeterde licht. 

Andere zichtbare resultaten in 2019 zijn:

1. In Leeuwarden nam het aantal banen toe met 1.459 en daalde het aantal mensen met een bijstandsuitkering naar 5.700.

2. Het aantal jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp daalde naar 12,4%.

3. Het aantal woninginbraken daalde met 24%. 

4. De vaststelling van het bestemmingsplan Leeuwarden-Gebiedsontwikkeling WTC/Cambuur brengt de realisatie van een nieuw voetbalstadion dichterbij.

5. De publieke dienstverlening verbeterde door pro-actievere inzet van sociale media en nieuwe elektronische formulieren. 

 

Conclusies

Het ging goed in Leeuwarden in 2019. En het was een turbulent politiek jaar. Er gebeurde veel op het terrein van de zorg, cultuur en evenementen, duurzaamheid en rondom een aantal ruimtelijke plannen (o.a. WTC-gebied/Cambuurstadion). Maar hoe turbulent ook, niets weegt op tegen de uitbraak van het coronavirus en de enorme impact die dat heeft op de samenleving. De gemeente wil de negatieve gevolgen van de crisis voor de gemeenschap zoveel mogelijk minimaliseren, en streeft naar een zo adequaat mogelijke uitvoering van landelijke- en lokale maatregelen. Hoe groot de financiële impact zal zijn is nu onmogelijk te bepalen. De risico’s worden gemonitord en zo nodig treft de gemeente maatregelen.

Planning

De politieke dialoog over de jaarstukken 2019 vindt plaats op woensdag 24 juni. De gemeenteraad stelt op 1 juli de jaarstukken vast. Genoemde data kunnen nog wijzigen. 

De agenda van de gemeenteraad en actuele informatie over aanvangstijden en vergaderstukken vindt u op: https://ris2.ibabs.eu/Calendar/Index/Leeuwarden

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 8 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 11 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 14 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 23 apr, 12:46