Afbeelding

Sloop portiekflats bij toekomstvisie voor wijk Heechterp

Algemeen

De wijk Heechterp in Leeuwarden zal de komende jaren worden opgeknapt. Dat hebben de gemeente Leeuwarden en woningbouwcorporatie Elkien vanmiddag bij de presentatie van hun toekomstvisie voor de wijk, door wethouder Harro Eppinga en Hein de Haan van Elkien, uitgelegd.

Deze visie betekent de start van een lang traject waarbij beide instanties met huidige en toekomstige bewoners samen aan een nieuwe buurt werken. “Dat we aan de slag moeten in Heechterp is onvermijdelijk. De 576 portieketageflats zijn lange tijd een goede woning geweest voor heel veel bewoners. Maar de woningen zijn nu technisch op en de woningen opknappen is niet langer zinvol. Dat betekent dat de woningen sowieso gesloopt gaan worden en er andere nieuwbouw voor terug komt”, staat in de visie te lezen.

Van 576 huurwoningen naar 460
“Om ruimte te maken voor andere doelgroepen in de buurt komen er minder woningen terug in de huidige prijscategorie, we bouwen wel maximaal 80 procent van de huidige 576 betaalbare huurwoningen circa 460 terug. Wij streven naar een gedifferentieerd aanbod aan huurniveaus. Dit draagt bij aan het streven van de gemeente om in Heechterp uiteindelijk minder dan de helft sociale huurwoningen te hebben. Vanwege de sterke behoefte aan sociale huurwoningen, worden deze elders in de stad toegevoegd. Uit nadere planvorming moet blijken hoeveel nieuwe woningen er in totaal gerealiseerd zullen worden in de buurt.”

In de visie die vandaag is verschenen staat verder: “De grote vernieuwing van de wijk is voor de huidige bewoners en omwonenden zeer ingrijpend. Daarom vinden we het noodzakelijk om met de buurt samen de plannen te maken. Niet alleen over de stenen en mooie plaatjes, maar vooral ook over de mensen.”

Bewoners helpen
“Hoe zorgen we ervoor dat het straks weer prettig wonen is in Heechterp? Welke woningen zijn daarvoor nodig, hoe richten we de openbare ruimte in? Hoe helpen we bewoners voor, tijdens en na de verhuizing? Hoe zorgen we dat niemand buiten boord valt en inwoners er betaalbaar kunnen blijven wonen? Nog heel veel vragen die we zonder medewerking van de huidige en toekomstige bewoners niet kunnen beantwoorden.”

De praktische vernieuwing

De praktische vernieuwing spitst zich in eerste instantie toe op acht ‘stempels’ met elk drie portiek-etageflats en de voormalige Wilgenflat-locatie. Deze 24 portiek-etageflats met 576 woningen verkeren in zeer slechte bouwtechnische staat en zullen worden gesloopt.

Er is overleg geweest met huurdersplatform Nieuw Elan. “Zij hebben de visie verrijkt met hun aandachtspunten. In het vervolg van deze visie wordt nadrukkelijk met de buurt (bewoners, ondernemers, particuliere eigenaren) en de stad samengewerkt aan een buurtplan voor Heechterp. De bewoners in de contactgroep worden ook in de volgende fase betrokken.”

“Wij realiseren ons dat een veerkrachtige wijk niet alleen door nieuwe woningen te bouwen gerealiseerd kan worden. We onderkennen dat ook sociale inzet nodig blijft. We doen dat vanuit het sociaal beleid (de gemeente) en vanuit het gezamenlijke wijkactieplan.”

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 17 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00