maandag 6 juli, 2020 18:25
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

“Laat de natuur het oplossen”

URETERP - Diverse biologen van over de hele wereld waarschuwden dat stadsdieren het weleens heel zwaar zouden krijgen door de coronacrisis. Zij leven normaal van weggegooid voedsel van restaurants en cafés, maar nu die dicht zijn zouden ze moeilijker eten kunnen vinden. Hetty Sinnema van de Fûgelhelling denkt dat dat in Friesland nog wel meevalt, maar ziet wel een opvallende stijging in binnengebrachte dieren.

“Friesland is natuurlijk heel anders dan grote stedelijke gebieden zoals Rotterdam. We hebben hier veel minder ‘echte’ stadsdieren. Daarnaast is het sociale leven in Friesland ook niet helemaal plat gelegd. Veel mensen gingen toch op pad, vooral omdat er hier nog niet zoveel besmettingen waren. Restaurants zijn ook niet compleet stilgelegd en veel van hen zijn een take-out of bezorgservice begonnen. Nee, ik heb mij de afgelopen weken niet echt zorgen gemaakt over de stadsdieren. Die zijn echt wel aan hun trekken gekomen.”

“We hadden juist verwacht dat we het dankzij de coronacrisis wat rustiger zouden krijgen. Mensen zijn toch minder buiten en rijden minder auto. De verwachting was dat er hierdoor minder verkeersslachtoffers binnen zouden krijgen en dat is ook zo. Toch is het juist nu veel drukker dan normaal. Wat we vooral zien is dat veel mensen nu de tijd hebben om te klussen. Ze pakken dat ene schuurtje aan, ruimen de garage op of werken in de tuin. Zo komen ze dingen tegen die anders met rust gelaten zouden zijn, zoals nestjes van vogels. We hebben de afgelopen periode een opvallende toename gezien van dit soort ‘verstoorde’ nesten.”

“Natuurlijk verstoort niemand expres zo’n nestje, maar mensen stuitten er nu sneller en vaker op. Vaak weten ze niet wat ze moeten doen. Het zit heel erg in de aard van de mens om te willen zorgen en ze voelen zich ook schuldig dat het nestje door hen is verstoord. Meestal brengen ze het nestje dan bij ons, maar de natuur heeft veel mooiere manieren om het op te lossen. Als je een nestje vind dan kun je die het beste ergens op een veilige plek neerzetten. Het liefst binnen een straal van vijf meter waar je het nestje hebt gevonden, natuurlijk wel op enige hoogte. Je zou het nestje bijvoorbeeld in een bloempot kunnen leggen. De natuur is heel inventief, de ouders horen hun kroost wel piepen en vinden ze weer terug. Wij als mens willen het liefst alles verzorgen, maar je kunt beter eerst de natuur de kans geven om het op te lossen. Op een gegeven moment zullen de jongen ook uitvliegen en ook dan vinden de ouders hen weer terug.”

“Voor je een dier naar de Fûgelhelling brengt kun je beter eerst even overleggen. Als een dier gewond is, dan kan de opvang natuurlijk veel betekenen. Als het nest er nog goed uitziet moet je de natuur z’n gang laten gaan. Onze baby’s worden compleet hulpeloos geboren maar in het wild werkt het net wat anders.”

“De Fûgelhelling heeft een zware klap gekregen van de coronacrisis. Allereerst moeten we het doen met veel minder vrijwilligers. Sommige van hen behoren tot een risicogroep en voor hen is het niet handig als ze komen. Daarnaast ontvangen we altijd veel donaties van particulieren die dieren komen brengen. Normaal ontvangen we hen binnen en maken we een praatje, nu laten ze een dier achter in het opvanghok en komen ze niet binnen. Op onze Facebookpagina hebben we een sponsoractie waar je ons kan helpen met een financiële gift. Toch kun je ons het best helpen door gewoon goed op de dieren te letten en ze af en toe een handje te helpen. Maak een rommelhoekje in de tuin waar insecten in kruipen, vul een bakje met water of leg wat voer in de tuin. Zorg ervoor dat er minder dieren naar onze opvang hoeven.”

Meer berichten