IJssalon Margje 24
IJssalon Margje 24

Het ijs van Margje 24, verser heeft u het nog nooit geproefd

Bedrijf in beeld

WORKUM - Boer Sander Bouma is trots op zijn vak. Daarom gooide hij een aantal jaren geleden de deuren van de stallen open en begon samen met zijn vrouw Deborah een ijsboerderij. Hun ijs maken ze natuurlijk zelf met de melk van eigen koeien. Verser krijg je het natuurlijk nergens. Nu het door de coronacrisis rustiger is in de ijssaloon bij hun boerderij in Workum bedachten ze iets nieuws: een drive through op het erf.

De drive-through is een ideaal concept voor het idee achter IJsboerderij Margje24. Familie Bouma richtte destijds hun ijsbedrijf of om mensen een beeld te geven wat er gebeurt op een melkveebedrijf. “Een paar jaar geleden kwam een oude vriend van de mavo bij mij langs,” vertelt Sander over het ontstaan van de ijsboerderij: “hij vroeg mij wat we hier zo allemaal deden. Daar viel mijn mond wel echt van open. Het verbaasde mij dat iemand die ik al zo lang kende en die hier nog geen vijf kilometer vandaan woonde, niet wist wat er op een boerenbedrijf gebeurt. Hoe langer ik erover nadacht, hoe gekker het werd. We wonen met z’n allen in een provincie die wereldwijd bekend staat om de melkveehouderijsector maar veel mensen weten helemaal niets over het boeren bestaan. Daar moest verandering in komen.”

Zo ontstond in Workum het idee van een ijsboerderij, gemaakt van het zuivel van eigen koeien. De deuren van de stal zijn open en je kunt rondlopen op het boerenerf. Zo ziet de klant alles wat er zich in het bedrijf afspeelt: “Je kunt zien hoe de melkrobots werken, wat wij de koeien voeren en waar we de melk bewaren. Het is echt een beleving. Tijdens het eten van ons ijs willen we mensen iets leren over waar de melk vandaan komt en daarom hebben we veel informatieborden met wetenswaardigheden op ons bedrijf”

Op de boerderij van Sander en Deborah wordt het ijs op unieke wijze gemaakt: “Doordat we met melkrobots werken hebben we ieder moment van de dag beschikking over verse melk rechtstreeks uit de koe. Als we melk nodig zijn voor de ijsmix, dan zetten we in onze productieruimte een knop om, zodat de melk niet de melktank in stroomt, maar in onze melkpasteur. Omdat wij met warme melk ijs bereiden en omdat we ook nog slagroom en roomboter toevoegen, behoudt het ijs haar zachte en romige smaak!”

Verser kan dus bijna niet. Van de koe bijna rechtstreeks naar de machine. Daar wordt het verhit tot 80 graden Celcius, vervolgens afgekoeld tot 4 graden en dan laten ze hun product een dag rusten: “Wat je krijgt is heerlijk, zacht, romig ijs, uniek in zijn soort. Als je ijs maakt van onze basismix, dan krijg je ons Margje 24 roomijs. Vervolgens kunnen we allerlei smaakjes toevoegen aan een klein deel van die basismix en op die manier krijgen we Frysk iis met een Italiaans tintje, want naast vers fruit werken we met veel ingrediënten die veelal uit Italië komen”

Het ijs van Margje24 werd een succes en naast de “ijssaloon” op de boerderij openden Sander en Deborah ook nog twee ijssalons in Leeuwarden en Sneek. “Onze winkel in Sneek ging nét voor de coronacrisis open. Door de hevigheid van het coronavirus waren we erg geschrokken en hebben we gelijk alle winkels dichtgegooid. Toen het stof wat was gaan liggen zagen we in dat de winkels onder strenge voorwaarden gewoon open konden. In Leeuwarden zitten we aan de rand van het centrum en hebben we gelukkig vrij veel aanloop van onze vaste klanten, maar in Sneek loopt het nog niet hard, omdat onze klanten uit Súdwest Fryslân én de toeristen niet naar de stad toe komen.” 

Wat gebeurt er dan bij de boerderij in Workum? Daar ging het leven gewoon door zonder ijsboerderij, tot Deborah op het idee kwam om op het erf een drive-through te organiseren. Ze gingen gelijk aan de slag en tijdens het mooie paasweekend van dit jaar was het zover, de deuren van de boerderij gingen open: “Het ging veel beter dan verwacht en er kwamen veel mensen langs. Vaste klanten, maar ook nieuwe klanten. Dat was echt fijn, maar het leukste vonden we toch wel de positieve reacties op ons ijs. Daar doe je het toch voor.”

Omdat het zo’n succes was hebben ze bij IJsboerderij Margje24 besloten om de aankomende weekenden weer een drive-through te organiseren. Op het erf is alle goed aangegeven en je rijdt langs een bord met daarop de 10-12 smaken die die dag te verkrijgen zijn. Een hele populaire, en persoonlijk favoriet van Sander is het mandarijnenijs: “Die moet je echt een keer geprobeerd hebben.” Bij de ijs drive-through is het alleen mogelijk om met de pin te bepalen. Voor de hygiëne worden ijsjes alleen in kleine bakjes met dekseltje of in literbakken verkocht. 

IJs halen bij de drive-through is niet alleen lekker, maar ook gewoon heel leuk. In de ochtend zet Sander speciaal voor hun  gasten de deuren van de stallen open. Je kan dan misschien niet meer rondlopen, maar Sander geeft klanten graag een kijkje in de keuken van achter de autoruit. 

Wat je ook echt een keer moet proberen zijn de ambachtelijke milkshakes van Margje24. Waar milkshakes in de snackbar worden gemaakt met siroop, worden hier de milkshakes gemaakt met melk van, hoe kan het ook anders, eigen koeien. Deze wordt gemixt met drie bolletjes ijs van de ijsboerderij naar keuze. Sander heeft wel een tip: “kies één bolletje roomijs, één bolletje cookie en één bolletje mandarijnenijs, de perfecte combinatie als je het mij vraagt.”

Benieuwd geworden naar de koeien, het bedrijf én natuurlijk het ijs van Sander en Deborah? De boer en zijn familie nodigt je graag uit op hun erf om alles met eigen ogen te komen zien en natuurlijk te proeven. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag is de ijs drive-through geopend van
14.00 uur tot 20.00 uur. Google Margje24 voor de overige openingstijden. De ijssalons in Sneek en Leeuwarden zijn natuurlijk ook gewoon open. Ook hier kun je via een live stream kijken naar de melkkoeien op het bedrijf.

IJsboerderij Margje24 Workum
Trekwei 13 | 8711 GS Workum

IJssalon Margje24 Leeuwarden
Harlingersingel 5 | 8913 CJ Leeuwarden

IJssalon Margje24 Sneek
Galigastraat 21 | 8601 CP Sneek

www.margje24.nl

IJssalon Margje 24
IJssalon Margje 24
IJssalon Margje 24
IJssalon Margje 24
IJssalon Margje 24
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Xenos binnenkort weer te vinden op De Centrale in Leeuwarden Zakelijk nieuws 22 apr, 08:00