Afbeelding

Is jouw thuiskantoor arbo-proof?

Zakelijk

FRIESLAND - De meeste mensen zijn inmiddels helemaal gewend aan thuiswerken. We hebben die video-vergaderingen onder de knie, drinken minder koffie en willen niets anders meer dan een zelfgemaakte lunch in de tuin. Het lijkt wel of dat thuiswerken alleen maar voordelen heeft, totdat je na je werk wordt geplaagd door hoofd- rug- nek- of schouderpijn. Is jouw werkplek eigenlijk wel arbo-proof?

Wat is Arbowetgeving? 

De Arbowet helpt werkgevers en werknemers om op een veilige en gezonde manier te werken. Ze zijn daarin beide verantwoordelijk. De werkgever moet ervoor zorgen dat zijn werknemers werken op een veilige en gezonde plek. Denk hierbij aan beschermende materialen in het ziekenhuis, gecontroleerde en gecertificeerde apparatuur op de werkplaats of goede bureaustoelen op het kantoor. De werkgever moet dus de juiste omstandigheden creëren voor de werknemer. Van de werknemer wordt dan wel verwacht dat hij of zij meewerkt en op een goede en gezonde manier gebruikt maakt van die omstandigheden.

Voor het werken op kantoor zijn er een aantal regels opgenomen in de Arbowetgeving. Deze regels zijn gemaakt zodat jij je na een dag werken niet geradbraakt voelt. Op ons kantoor voldoet (als het goed is), alles aan deze regels, maar thuis niet. Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten. 

Officiële regels

Er zijn een aantal regels waar een werkgever zich aan moet houden. Deze hebben vooral te maken met de afmetingen van bureaus en bureaustoelen. Als je thuiswerkt hoef je je niet aan die wetten te houden, maar het is wel verstandig om ze te kennen en ze zoveel mogelijk door te voeren naar je thuiswerkplek. Daarnaast werken deze richtlijnen alleen als je zelf ook meedenkt. Je kan niet verwachten dat je rugpijn verdwijnt als je een superdeluxe bureaustoel koopt maar er wel als een zoutzak op zit.

Volgens de officiële regels is het belangrijk dat het bureau waar je werkt in hoogte verstelbaar is. Zo kun je je bureau afstellen op je eigen lichaam. Daarnaast moet de hoogte minimaal 62 centimeter tot maximaal 82 centimeter boven de vloer zijn. Het werkblad moet 129,9 centimeter breed en 80 centimeter die zijn. Voor je eigen rust is het belangrijk dat het grootste gedeelte van dit oppervlakte vrij is en dat er alleen dingen liggen die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Ruim daarom je lege schaaltje yoghurt op en gooi papieren die je niet nodig hebt weg. Het is daarnaast van belang dat het tafelblad zo dun mogelijk is (uiteraard wel stevig genoeg) en dat je minstens 60 centimeter vrije beenruimte hebt. 

Je bureau- of kantoorstoel moet ook aan een altijd regels voldoen. Zo is het belangrijk dat de stoel met minimaal vijf punten op de grond staat. De zitting, rugleuning en armsteunen moeten daarnaast verstelbaar zijn. Op die manier kun je de bureaustoel helemaal naar jouw wensen en lichaam aanpassen. De zithoogte mag worden ingesteld tussen de 390 en 510 millimeter, de armsteunen tussen de 200 en 270 millimeter en de stoel zelf moet tussen de 460 en 500 millimeter zijn. 

In de Arbowetgeving staat ook hoe lang je per dag ‘beeldschermwerk’ mag doen. Officieel mag een werknemer maximaal zes uur beeldschermwerk doen op een werkdag van acht uur. Je mag maximaal twee uur achter elkaar beeldschermwerk doen en moet dit dan afwisselen met ander werk of een pauze. Dit moet dan minimaal een pauze zijn van tien minuten. 

Houding

Als je geen ruimte of geld hebt voor een arbo-proof werkplek kun je nog heel veel goeds doen als je let op je houding. De Ergonomiespecialist geeft een aantal stappen hoe je jouw werkplek zo gezond mogelijk kan maken. 

  1. 1. Zet je bureaustoel op de juiste hoogte. Het zitvlak moet ter hoogte van je knieholtes (als je staat) zijn.
    2. Zit recht tegen de rugleuning van je stoel en kijk of je je hand tussen je knieholtes en het zitvlak kan doen. Als er een handbreedte tussen zit, dan zit je goed.
    3. Stel je rugsteun goed in, de onderkant van je rugsteun moet ter hoogte van je broekriem zitten.
    4. Doe je armen langs je lichaam en buig ze 90 graden. Je armsteunen moeten ter hoogte van je ellebogen worden ingesteld.
    5. Ontgrendel je bureaustoel zodat hij mee kan bewegen met jouw bewegingen
    6. Gebruik de weerstandinstelling van je bureaustoel en stel hem in zodat hij je licht rechtop duwt.
    7. Je tafel moet zo hoog zijn dat je je armen erop kan zetten en hierbij een elleboeghoek hebt van 90 graden
    8. De bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte zijn en de kijkafstand meer dan een armlengte. Bij een multifocale bril moet je je beeldschermhoogte aanpassen op je bril.
    9. Leg documenten niet plat op tafel maar gebruik een documenthouder. Ze de documenthouder tussen je beeldscherm en het toetsenbord.
    10. Zet je toetsenbord en muis recht voor je en zorg dat je zo min mogelijk hoeft te reiken naar je telefoon.

Verlichting

Door de ruimte om je heen goed te verlichten blijven je hersenen actiever en worden je ogen minder snel moe. Zorg dat je werkomgeving goed verlicht is. Kijk ook naar de ramen, je wilt een werkplek waar je niet last hebt van de zon of de reflectie. Het is echter ook belangrijk om de mogelijkheid om naar buiten te kijken te behouden, door af en toe weg te kijken van je beeldscherm en je ogen op de verte te richten voorkom je oogproblemen op latere leeftijd. 

Muis en toetsenbord

Het is het beste om een los toetsenbord te hebben die niet vastzit aan het beeldscherm (dus een laptop is eigenlijk niet goed). Gelukkig zijn er genoeg losse toetsenborden die eenvoudig op een laptop zijn aan te sluiten. Hiermee kun je ook je laptop op je juiste hoogte (ooghoogte) en de juiste afstand (minstens een armlengte zetten). Let bij het kopen van een los toetsenbord dat je het toetsenbord hellend kan worden geplaatst. Aan de muis stelt de Arbowetgeving geen eisen, behalve dat er genoeg ruimte moet zijn om hem te gebruiken. Een verticale muis, waar je pink naar het tafelblad wijst, is beter dan de traditionele horizontale muis, waar je handpalm naar het tafelblad wijst. 

Zitten

Als je thuiswerkt is het nog verleidelijker om de hele dag te zitten. Je hoeft immers niet de hele tijd koffie te halen (dat doet je partner al), loopt niet naar een kantine en sluit niet aan bij vergaderingen. Misschien mis je zelfs je vertrouwde sta-bureau. Vergeet dus niet om af en toe op te staan en een stukje te lopen. Wellicht kun je een blokje om buiten of kun je in de pauze een huishoudelijk klusje doen. Meestal wordt de regel gehanteerd dat je elke dertig minuten eventjes, minimaal twee minuten, moet staan. Te lang staan is ook niet goed. Sta ongeveer één uur per keer en neem na het staan even rust.

ArboNed geeft een aantal tips om thuis te werken. Die kan je op hun site vinden.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 2 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 4 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 9 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00