Afbeelding

Interview met Ineke, die door de coronacrisis in de knel zit

Algemeen

Het leven in Nederland staat steeds meer stil, maar ook buiten Nederland woedt corona. Hierdoor gaan vluchten, zowel van als naar Nederland, niet meer door. We spraken met een Ineke, zij had gepland om tijdens deze periode naar het buitenland te gaan. Nu loopt zij het risico zonder onderdak te zitten. 

U heeft laatst een bericht in de facebookgroep ‘Zoekhoek Drachten’ geplaatst waar u vroeg naar onderdak, kunt u mij hier wat meer over vertellen?
“Het zit als volgt: ik woon sinds kort in Friesland. Hiervoor woonde ik in Zeeland en het was de bedoeling dat we dit jaar voor vijf maanden naar het buitenland zouden vertrekken. Daarom zegde ik mijn huis in Zeeland op en hebben we ook ons huis in Friesland in Friesland opgezegd. Dan denk je alles goed geregeld te hebben, maar dan komt dit virus en raakt alles in de war. Tot twee weken geleden dacht ik dat het nog wel mee zou vallen, hoe vervelend het ook is. Vervolgens merk je dat het met de dag serieuzer wordt en dan begint de vraag te dagen of je nog wel weg moet. Gevolgd door de vraag of het überhaupt nog mag. Dat is dus het geval. We mogen niet weg, de grenzen van landen waar we langs zouden moeten zijn nu dicht. We kunnen er simpelweg niet heen. Met als resultaat dat ik binnenkort zonder woonruimte zit!”

U zit momenteel nog wel met een woonruimte toch?
“We kunnen tot 25 april in onze huidige ruimte blijven. We hebben ook al een aantal vakantieparken bedacht waar we eventueel nog heen zouden kunnen, want die zitten momenteel met veel annuleringen. Daar kan je vaak nog wel wat huren. In vakantieparken kun je vaak maar tot maximaal drie weken huren, tegen een hoge prijs. 1400 euro is veel te duur voor maar drie weken onderdak. Als je dan bedenkt dat je een huis hebt staan in Hongarije waar je gratis zou kunnen verblijven, maar waar we niet heen kunnen. Het komt er op neer dat we vanaf 25 april misschien gewoon dakloos zijn.”

En heeft u wel ergens om naartoe te gaan?
“Ik heb als laatste optie nog om bij familie te verblijven, maar dat is meer een allerlaatste optie. Het is niet echt een goed alternatief en het zou ook nog eens riskant kunnen worden. Een oplossing is het ook niet echt. Contact met ouderen wordt ook gewoon afgeraden. Het is gewoon vervelend dat je door zo’n wereldwijde pandemie op een andere manier zo in de knoop kan komen te zitten.”

Hoe voelt dat voor u?
“Heel vervelend. Aan de andere kant helpt het veel om te relativeren. Het is wel zo dat we nog gezond zijn. Besmet zijn met het virus en ook nog eens dakloos zijn zou veel erger zijn. Ik ben blij dat we in ieder geval nu nog veilig zijn. We blijven positief en het kan altijd erger. Voor alles komt natuurlijk een oplossing.”

Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur gisteren
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00