zondag 12 juli, 2020 15:40
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Eén van de bewoners van Zorghuizen Noord Nederland met een mooie tekeningen
Eén van de bewoners van Zorghuizen Noord Nederland met een mooie tekeningen

Kaartjes voor gesloten Zorghuizen Noord Nederland: “We worden gezien”

LEEUWARDEN EN WOLVEGA - Vorige week besloot de overheid alle zorgcentra voor ouderen op slot te zetten. Hoewel dit de beste beslissing is om onze ouderen te beschermen voor het coronavirus, is het voor veel ouderen en hun verzorgers zwaar. Ouderen in Nederland zijn al vaak eenzaam en nu mag er helemaal niemand meer op bezoek komen. De deuren van Zorghuizen Noord Nederland zijn ook al een aantal dagen dicht: “Via beeldbellen hebben veel bewoners contact met de buitenwereld en er druppelen steeds meer kaartjes voor ons binnen. Dat is echt een hart onder de riem voor veel bewoners en medewerkers.”

Tietsjannie Hamstra, initiatiefnemer van Zorghuizen Noord Nederland, spreekt vol trots over haar medewerkers: “Ik kan zelf niet in een Zorghuis aanwezig zijn.. Als ik hoor van de creatieve oplossingen die zij bedenken voor de bewoners, dan kan ik niets anders zijn dan trots. Ze zorgen voor afleiding en zijn onder andere bezig met video-verbindingen tussen bewoners en hun familie buiten.”

Veel medewerkers hebben het lastig. Hun werk, zeker nu, is enorm pittig. “Ze maken zich zorgen over bewoners, ze maken zich zorgen over hun collega’s,” legt Tietsjannie uit, “Veel zitten naast hun werk in thuis-isolatie. Ze willen koste wat kost voorkomen dat ze het virus op elkaar overbrengen.”

Beeldbellen
In de Zorghuizen in Leeuwarden en Wolvega is alles goed geregeld. De boodschappen, die anders samen met de bewoners gedaan worden, worden nu bezorgd in de hal bij de voordeur. Daarnaast zijn ze hard bezig om voor bewoners videoverbinding te creëren voor contact met familie. Dat gaat niet altijd gemakkelijk, soms weten de medewerkers zelf ook niet goed hoe zo’n iPad, tablet of Chromebook werkt. Daarvoor worden ze geholpen door leerlingen Communicatie van NHL/Stenden. “Bellen via de telefoon kan natuurlijk, maar als je elkaar ook ziet heb je zoveel meer aan die verbinding.”

Mensen die een device hebben liggen die een video-verbinding mogelijk kunnen maken en die willen schenken of uitlenen aan het Zorghuis in Wolvega of Leeuwarden zijn heel erg welkom. Ze kunnen het device (het liefste leeg, dus na een reset) na contact met de Zorghuis medewerkers, bij de voordeur afgeven. De medewerkers zorgen ervoor dat het helemaal ontsmet wordt en de juiste apps worden geïnstalleerd. 

Kaarten en tekeningen
In ons Liveblog riep RondOm Vandaag al op kaartjes en tekeningen te sturen naar de Zorghuizen. Dit bericht, ook gedeeld door de organisatie zelf, heeft al veel reactie gekregen. “De kaarten en tekeningen doen ons ontzettend goed,” vertelt Tietsjannie. “De bewoners vinden het ontzettend leuk, de medewerkers ook. Het geeft ze het gevoel dat ze er toe blijven doen, dat er mensen zijn die hen nog zien, ondanks dat de deuren gesloten zijn.”

Kaartjes en tekening sturen kan nog steeds!

Zorghuis Noordvliet (Leeuwarden)
Noordvliet 441
8921 HH Leeuwarden

of 

Zorghuis Lenna (Wolvega)
Lenna 141
8471 MX Wolvega

Meer berichten