Désirée van Dijk-Attema
Désirée van Dijk-Attema Foto: RondOm Vandaag

Column van Désirée van Dijk-Attema: Virus

Column

Zeer recent was ik op een drukke luchthaven. Een plek met veel mensen. Mondkapjes zie je altijd wel, maar nu wel veel meer. En er hoeft maar iemand te hoesten en je ziet iedereen kijken. Als degene die hoest dan ook nog een Chinees uiterlijk heeft, dan zie je de mensen het risico inschatten. 

Ik betrapte mezelf erop dat ik ook keek. De angst van anderen slaat gemakkelijk over, zonder dat je zelf besmet bent, besmette mensen kent of de effecten van de ziekte hebt ervaren. 

Op de luchthavens waar ik was, waren mondkapjes uitverkocht. Mensen met mondkapjes voelen zich misschien veiliger, maar stiekem moest ik ook wel even lachen toen ik mensen zag die de buitenkant van het mondkapje aanraakten, daarna een broodje vastpakten en hun kapje naar hun hals schoven om te gaan eten. Als ik het goed heb begrepen, breng je daarmee een eventuele besmetting gemakkelijk van je handen op je eten over. 

Er zijn een paar dingen waar ik een enorme hekel aan heb. Eén daarvan is onnodige massapaniek. Begrijp me goed, natuurlijk moeten we allemaal voorzichtig zijn. Maar moeten we niet altijd onze handen regelmatig wassen met zeep? Juist in deze tijd van het jaar, waarin virussen ervoor kunnen zorgen dat je het flink te pakken hebt. En ook de griep is een ernstige ziekte voor kwetsbare ouderen of mensen met een verminderde weerstand. 

Als je niet oppast kun je geen krant meer openslaan, televisiekijken of radio luisteren zonder nieuws over het corona-virus. Reizigers die in gebieden verblijven waar besmettingen zijn worden opgeroepen om hun ervaringen met de media te delen en sociale media slingeren het ene na het andere “feit” de wereld in. 

Iets wat we niet onder controle hebben, zoals dit virus, maakt ons bang. We ontwikkelen fantastische behandelmethodes voor bedreigende ziektes, maar dit virus is een onbekende factor die we niet beheersen en dat maakt ons angstig. En naar mijn mening vaak onnodig. Dus wees verstandig. Volg de aanwijzingen van het RIVM op, hoest in uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en was uw handen met zeep. Vooral in de buurt van ouderen alstublieft.

Désirée van Dijk-Attema
Directeur van Aldlânstate in Leeuwarden en Heerenhage in Heerenveen

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 5 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 10 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00