maandag 30 maart, 2020 15:01
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

Thuiswerken in deze tijden: ruim je werkplek op, doe een broek aan en plan pauzes in!

In deze tijden van thuisquarantaine, oppassen voor besmetting en algemene angst voor het coronavirus, kan het best voorkomen dat je een tijdje thuis moet gaan werken. Daar is niks mis mee. Veel mensen vinden dit juist fijn, maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Het kan lastig zijn om jezelf te motiveren en op tempo te werken. RondOm Vandaag begrijpt dit en heeft een aantal tips voor het thuiswerken in quarantaine om ervoor te zorgen dat jij net zo hard vanuit huis kan werken als op kantoor.

Ga niet aan het werk zodra je op staat
Als jouw werk vanuit huis gedaan kan worden is dat ideaal. Je kan je dag beginnen met een goed ontbijt en jouw persoonlijke ochtendrituelen. Doe het lekker rustig aan! Je hoeft je immers niet te haasten. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het wel een werkdag is en je wel je zaken op orde moet stellen. Maar een ochtend heilig beginnen is goed voor je geest en dus ook voor je work spirit. 

Geef jezelf een reden om door te werken en blijf sociaal
Als je in de avond plannen maakt, bijvoorbeeld een filmpje kijken of een spel te spelen, heb je iets om naar uit te kijken en dit kan je motiveren door te werken. Als je hard aan het werk gaat en uiteindelijk klaar bent op dezelfde dag voel je je ook nog eens voldaan. Dit geeft je morale een boost. Onthoud dat het maar tijdelijk is. En je sociale contacten onderhouden is ook niet onmogelijk, bel familie eens op en vraag hoe het met hen gaat. Aan het einde van de dag bereik je veel en leg je je laptop terug met een voldaan gevoel.

Hou je werkplek een beetje netjes
Als je gewend bent te werken aan een net kantoor, voel je je beter wanneer je thuis ook aan een net bureau werkt. Voor iedereen is de situatie natuurlijk anders. Probeer te voorkomen dat je een slak wordt door je werk-en leefplek netjes te houden. Er is niets dat zoveel voldoening geeft als het onderhouden van je huis en werkplek. In bed werken is ook niet verstandig, dit helpt niet echt met productiviteit. Als je het wel doet, zorg in ieder geval dat je bed opgemaakt is. 

Neem pauzes
Op kantoor neem je ook pauzes, dus thuis hoef je jezelf ook niet constant aan het werk te zetten. Maak tussen de middag een goede lunch voor jezelf. Daar krijg je energie van en bovendien helpt dit ook stress te voorkomen. Dat is makkelijk gezegd maar voor jezelf zorgen is erg belangrijk.

Zet een stoptijd voor jezelf neer
De hele dag door werken is niet goed voor je. Maak je werk tijdig af en maak plannen zodat je niet alleen maar met werk bezig bent.

Laat je niet te veel afleiden
Het is natuurlijk verleidelijk om je thuiswerkdag te veranderen in een luie dag, maar dit is waar veel mensen de fout in gaan. Blijf gefocust en wees streng voor jezelf. Werk is tenslotte belangrijk. Vind een goede balans die voor jou werkt.

Als je deze tips opvolgt zal vanuit huis werken stukken beter gaan. Probeer altijd te doen wat het best voor jou werkt en je zal zien dat je net zo goed vanuit huis kan werken. Succes! 

Nog een kleine tip: Veel mensen delen op social media foto's van hun thuiswerksituatie. Daar is niets mis mee. Blijf wel bewust van het feit dat er gevoelige informatie op je beeldscherm of in je papieren kan staan. Kijk met een scherp oog naar wat je deelt op het internet. 

Meer berichten