Afbeelding

Puur Cultuur

Column

Wij zijn Leeuwarden-Fryslân 2018 nog lang niet vergeten. Wat hebben we genoten van de grote projecten als de Reuzen en Lân van Taal. Misschien minder groots maar zeker zo meeslepend zijn de vooral toen ontstane kleinere projecten in dorpen, wijken, zorgcentra en scholen. Kunstenaars die workshops geven n.a.v. exposities of samen met bewoners met muziek bezig gaan. Ook krijgen de maandelijkse vrij toegankelijke concerten een steeds breder publiek van jong en minder jong. Vooral die leeftijdsmix maakt die concerten en de sfeer er om heen steeds aantrekkelijker. Die mix kom je ook steeds meer tegen in de zorgcentra. De bewoners van de centra zijn uiteraard vaak al behoorlijk oud, maar door de diverse activiteiten binnen het huis trekt het ook steeds meer jongeren. Het functioneert dan ook steeds meer als dorps- en wijkcentrum, waar vaak ook nog een crèche en een bibliotheek is. 

Allerlei vormen van cultuur zie je steeds meer opduiken op plaatsen waar je het in eerste instantie niet verwacht. Cultuur is niet meer het alleenrecht voor theaters, filmhuizen en de Neushoorns van deze tijd, maar omdat het van en voor iedereen is ook plaats vindt op allerlei uiteenlopende locaties. Een langzame verschuiving van de officiële podia naar plaatsen waar toch al mensen zijn. Naast het grote voordeel dat cultuur hierdoor dichter bij de mensen komt is er ook een behoorlijk financieel voordeel. 

De roep om meer geld voor de culturele organisaties en projecten wordt steeds luider. Van het Rijk, de provincie en de gemeente wordt steeds maar verwacht dat ze alles maar moeten financieren. Natuurlijk moet de overheid waar nodig af en toe bij springen, maar kunstenaars, cultuurbureaus en andere culturele organisaties kunnen, vaak meer dan nu, beter zelf hun broek ophouden. Van kunstenaars mag verwacht worden dat ze creatief zijn, maar wees ook creatief om met eigen middelen, sponsoren en andere bronnen, hun kunst naar een breed publiek te brengen. Minder afhankelijk van allerlei overheden maar zelf of gezamenlijk de handen uit de mouwen steken om kunst en omgeving bij elkaar te brengen.

Art Connection 

Ed van Dijk

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 23 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00