Afbeelding

Zet mensen met dementie niet buiten spel

Bedrijf in beeld

LEEUWARDEN - Veel mensen weten niet hoe ze moeten omgaan met dementie. Mensen met een beginnende vorm van dementie en hun naasten hebben de neiging problemen zo lang mogelijk achter de voordeur zelf op te lossen. Tot het écht niet meer gaat. Het Odensehuis is een laagdrempelige inloop voor mensen met de ziekte dementie en hun naasten/ vrienden, een goede start inde zorgketen die met deze progessieve zieke eindigt in een instelling met volledige 24 uur zorg en ze een nieuwe start moeten maken in bijvoorbeeld een Zorghuis. Meestal is er geen vangnet voor mensen die tussen wal en schip vallen. Met het gevolg afbrokkelen van het eigen netwerk en eenzaamheid van de betrokkenen. Het Odensehuis Gerard Smit en Zorghuis Noordvliet bieden aansluitend op de ondersteuning thuis een ontsnappingsmogelijkheid.Mensen met de ziekte dementie kunnen het eigen verhaal kwijt en voor hun mantelzorgers is er ondersteuning op maat. Sociale benadering dementie waarbij de wisselwerking van de directe omgeving van grote waarde is.

Ieder kent in zijn omgeving wel iemand met de ziekte dementie, getroffen door een hersenziekte bij bijvoorbeeld hun ouders, grootouders,vrienden, collega’s. Het dreigt volksziekte nummer één te worden. Op een gegeven moment gaat het thuis echt niet meer en moet bij een nieuwe start veel worden achtergelaten: scheiden van partner, geliefde huisdieren en hun vertrouwde omgeving. Het breekt je hart om te zien hoe mensen met dementie, Alzheimer of andere ernstige beperking op een gegeven moment buiten spel komen te staan.

Het Odensehuis Gerard Smit en Zorghuis Noordvliet van Zorghuizen Noord Nederland proberen samen een brug te slaan over de de kloof die zit tussen de gesloten voordeur thuis en het Zorghuis. 

Odensehuis Gerard Smit 

Het Odensehuis is een plek waar iedereen die te maken heeft met dementie mag komen binnenlopen. Vaak zijn het mensen die nog geen diagnose hebben, maar wel een niet pluis gevoel hebben, wel weten dat er iets niet helemaal goed zit. Harry Wiersma, voorzitter van de stichting Odensehuis Gerard Smit Leeuwarden,vertelt enthousiast over deze inloopvoorziening:“Mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers kunnen hier terecht voor onder andere een luisterend oor, het eigen verhaal en worden daar niet op beoordeeld.”Het Odensehuis Gerard Smit deelt graag hun kennis met mantelzorgers en heeft een duidelijk overzicht van de instanties die kunnen helpen.Harry: “Veel mensen weten gewoon niet hoe ze moeten omgaan met dementie en waar ze voor hulp terecht kunnen. Mantelzorgers proberen uit liefde en betrokkenheid eerst alles zelf op te lossen totdat het echt niet meer kan. Dat hoeft niet! Er zijn zoveel organisaties die willen en kunnen helpen.”

Mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld terecht bij het informatiepunt in het Odensehuis, bij een mantelzorgmakelaar van Amaryllis, de mantelzorgcafé’s.Mede door een respijtkamer in het Zorghuis Noordvliet kan de mantelzorger een tijdje los komen van de zwaarte van taken. Zij kunnen b.v. regelen dat een mantelzorger een keertje op vakantie kan en de zorg kan worden overgenomen. Daarnaast is er een mantelzorgcafé,waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten, tips kunnen uitwisselen en waar handige workshops worden georganiseerd.Stichting Kameraad en Sociaal Goud kunnen opzoek gaan naar een maatje, meestal een student Social Work, die af en toe activiteiten kan ondernemen met iemand met dementie. “Het is ontzettend belangrijk dat het contact met de directe omgeving wordt gelegd” legt Harry uit, dat activiteiten in het Odensehuis door vrijwilligers worden uitgevoerd, gelijkwaardig omgaan met mensen met de ziekte dementie “.Het Odensehuis is een plek waar dit gebeurt.

Een andere bijzondere samenwerking van het Odensehuis Gerard Smit is de samenwerking met Zorghuis Noordvliet. Samen delen zij hun locatie aan het Noordvliet in Leeuwarden, waarmee de contact lijnen kort en direct zijn.

Zorghuis Noordvliet

Op een gegeven moment komt er een tijd dat iemand met dementie niet meer thuis kan blijven wonen. Voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis, zeker omdat in de regel partners,huisdieren en andere vertrouwde dingen niet mee mogen. Bij Zorghuizen Noord Nederland,waar Zorghuis Noordvliet onderdeel van is, pakken ze het anders aan.

Leven als thuis is de kernwaarde van Zorghuis Noordvliet. De zorghuis coach bezoekt iemand van te voren meerdere malen thuis en kijkt, samen met de bewoner en zijn of haar netwerk,hoe ze er met deze informatie voor kunnen zorgen dat iemand zich op zijn nieuwe woonplek helemaal thuis voelt. 

Tietsjannie Hamstra is de initiatiefneemster en bestuurder van Zorghuizen Noord Nederlanden net als Harry Wiersma vindt ze dat mensen met dementie zo lang mogelijk midden in de maatschappij moeten blijven: “Contact met de samenleving is zo belangrijk voor mensen.Waarom zou je boodschappen doen voor iemand als diegene dat nog kan? Waarom zou je een hondje naar het asiel brengen als het baasje nog best een blokje om kan gaan? Waarom zou je een koppel uit elkaar halen als samenblijven voor beiden veel beter voelt? We willen zo weinig mogelijk regels die geen zin hebben.Waar veel regels zijn, is weinig aandacht.” Zorghuizen Noord Nederland gaat “van Regels naar Relaties”

Zorghuis Noordvliet is een kleinschalig en gezellig thuis voor 16 bewoners met dementie.De bewoners huren hun eigen appartement op één van de drie verdiepingen. In het midden van het Zorghuis zijn twee knusse woonkamers ingericht waar mensen tot rust kunnen komen en samen leven in de groep. Samen doen ze onder andere boodschappen en koken ze. Er wordt samen gegeten aan de grote eettafel. Bewoners zijn ook altijd welkom om aan te schuiven bij het Odensehuis. De deuren van het trappenhuis zijn versierd met typische Friese taferelen. De finish van de Elfstedentocht, Skûtsjes, De Waag, allemaal herkenbare beelden. In een hoek van het Atrium staat een biljarttafel, de grote fotoplaten op de achtergrond zorgen ervoor dat je het gevoel hebt in een cafe te staan.

Alles wat Zorghuizen Noord Nederland en het Odensehuis Gerard Smit, doen draait om één ding; mensen met dementie zo lang mogelijk hun plekje in de samenleving laten houden. Ze houden de lijnen zo kort en eenvoudig mogelijk samen met organisaties die zich bezig houden met thuisondersteuning en speciale activiteiten als muziek, bewegen, verhalen vertellen. In samenwerking weten zij veel partijen om zich heen te verzamelen; Amaryllis, het mantelzorgen Jungheimercafé, Stichting Kameraad, thuis en buurtzorg, casemanagers. Hun locatie aan Noordvliet zal een hotspot worden van instanties die mensen met (beginnende) dementie en hun netwerk verder kunnen helpen.

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 6 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 8 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 13 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00