Afbeelding

Fimmy Kooijker laat het beeld spreken

Bedrijf in beeld

Vele galeries in Noord-Nederland weten haar schilderijen te waarderen, ze was twee jaar geleden één van de geselecteerdeneen portretwedstrijd in Amsterdam, ze geeft ook les in de schilderkunst: Fimmy Kooijker uit Oppenhuizen leeft en ademt schilderen. “Gewoon omdat ik het graag doe en er blij van word.”

‘De sfeer van iets’ is wat haar pakt in een onderwerp dat geschilderd moet worden. Haar onderwerpen zijn divers, van een interieur tot een landschap of een portret. “Wat dat betreft ben ik vrij breed qua onderwerpen.” Wel heeft ze een duidelijk handschrift.

Impressie en spontaniteit

Ze schildert niet gedetailleerd, maar wel kleurrijk en uitgewerkt waar nodig. Maar niet te uitgewerkt, want als ze te precies schildert gaat de spontaniteit van het moment eraf en het gevoel eruit. “Ik heb een losse ‘toets’, het gaat mij om de impressie. Het gaat mij om het licht en de sfeer die ik wil overbrengen. Een boodschap in de zin van de wereld willen verbeteren heb ik niet.”

Fimmy: “Ik ben niet zo van de grote woorden, ik ben meer van het gewoon doen en van het met liefde en passie aandacht schenken aan wat je doet. Voor mij is dat schilderen, voor anderen kan dat klussen in huis zijn, of schoonmaken, dat maakt niet uit. Iedereen is voor mij gelijk. Als iedereen doet wat zijn of haar passie is, dan kunnen we als mensen uitstekend met elkaar samenleven op de wereld.” 

Positieve energie van les geven

Omdat ze een onderwijsbevoegdheid heeft, mag ze ook lesgeven en dat doet ze met veel aandacht, thuis in haar eigen atelier of in kunstencentrum Atrium in Sneek. “Deze zomer ga ik ook bij Doet Boersma van Kunstacademie Fryslân lesgeven en daar heb ik zin in. Ik krijg er zelf namelijk ook altijd positieve energie van als ik zie hoe anderen met schilderen bezig zijn.”

“Het is zo mooi om te zien wanneer de cursisten ontdekken dat ze stappen vooruit kunnen maken. ‘Zet de verf er maar op, al-les is goed’, zeg ik vaak. Meestal doe ik eerst een oefeningetje met ze, haal ze iets uit hun comfort zone, en hoop dat ze het daarna in hun eigen werk durven te proberen. Het blijft boeiend om te zien hoe mensen ontdekken wat ze kunnen.” 

Duidelijk eigen handschrift

Fimmy tekende als kind altijd al, had altijd een schetsboek bij de hand. “Ik blijf altijd kritisch op mijzelf, vraag me wel eens af of ik iets aan mijn stijl moet veranderen, maar kom er telkens weer achter dat deze manier toch het beste bij me past. Ik ben geen wereldverbeteraar met grote woorden en grote gebaren, wil gewoon net als de Impressionisten het licht en de sfeer van iets vastleggen. Dat vind ik mooi.” 

Heel mooi gewoon oftewel gewoon mooi, beelden met gevoel, licht en sfeer. Dat is waar Fimmy voor staat. “Ik doe gewoon mijn best, net zoals iemand anders ook zijn best doet. Als iedereen elkaar zou waarderen om dat-gene wat je doet, ongeacht wat je doet, dan wordt de wereld een mooie potpourri van mensen met hun talenten en hebben we het best leuk met elkaar.” Ziedaar, toch nog een beetje een wens om de wereld te verbeteren met haar schilderijen. Maar goed, dat mag, want wat kun je tegen hebben op het idee om van de wereld een fijne plek te maken. Niets toch?

Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 7 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 13 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 17 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00