Afbeelding
Foto: Therese Rijken Fotografie

Zorgen voor het geluk van je kinderen

Bedrijf in beeld

Ouders en kinderen kunnen soms best een steuntje in de rug nodig hebben, handvatten om uit een negatieve spiraal te komen waar we op eigen wijze niet uit komen. Zo’n handvat kan soms heel eenvoudig zijn. Hermina Terpstra, Kinder- en Oudercoach met haar eigen praktijk Kindgeluk uit Leeuwarden, heeft zich in de ‘problematiek’ gespecialiseerd met leuke oplossingsgerichte werkvormen.

Daarmee kunnen ouders en kinderen het heden en de toekomst weer met een frisse blik samen tegemoet treden. “Ouders worstelen vaak ook met vragen over bepaalde situaties in de opvoeding, hun rol of hoe je je kind het beste kunt begeleiden. Ik geloof in het geheel. De kracht van samen. In mijn praktijk gaan kinder- en oudercoaching hand in hand. Het een gaat niet zonder het ander.”

Leuk en speels, niet zwaarmoedig
“Ik help kinderen en ouders op een leuke, speelse en praktische manier en met resultaat. Want soms zit je vast in je eigen patronen en systemen of heb je de vaardigheden voor een bepaalde groei nog niet (helemaal) eigen gemaakt om dat te veranderen. Dit geldt voor zowel de ouders als het kind. Het is goed om je daarvan bewust te zijn en te accepteren dat dat zo is.”
“Daarna kun je kijken hoe je daar de juiste actie op onderneemt. Wat ga je (anders) doen? Dit geldt ook voor als je bijvoorbeeld niet zoveel ruzie (in huis), brutaal, verdrietig, angstig gedrag wilt. Of je als ouder niet meer zo’n machteloos gevoel wilt ervaren. En juist wel meer begrip, acceptatie, positiviteit, geduld, (zelf)vertrouwen, rust en plezier in huis wilt.”

Geloof in positieve bedoelingen
“Ik begeleid zonder een oordeel te vellen, ik geloof in de positieve bedoelingen van zowel de ouders als de kinderen. Het gaat erom dat je continu afstemt op dat wat er speelt en daarin je vaardigheden ontwikkelt om er op een juiste manier mee om te gaan. Het heeft er ook mee te maken dat je als ouder de ‘handleiding’ van je kind leert kennen.”

“Opvoeden is ruimte geven aan emoties en grenzen stellen aan gedrag. Je zult zien dat dan momenten als driftbuien, faalangst, eenzaamheid en een hoge lat (perfectionisme) zullen afnemen. Je kind heeft altijd een reden om te doen wat’ie doet. Als je leert kijken naar de achtergrond van een driftbui, dan weet je wat er speelt en wat je eraan kunt doen.”

‘Zie het als een cadeautje’
Hermina heeft haar eigen KindGELUK-methode ontwikkeld. Op haar website www.kindgeluk.com vind je daar alles over uitgelegd. Op het Instagram-account en de Facebookpagina van haar bedrijf geeft ze dagelijks tips, dus dat is ook een ideale manier om haar en haar methodes te leren kennen.

Het gaat vooral om een schouder die met je meekijkt en zowel de ouder(s) als het kind helpt met handige handvatten. Het is geen falen, want als je geen lesboek bij de geboorte van je kind hebt gekregen kun je het ook niet verkeerd geïnterpreteerd hebben. “Zie het als een cadeautje.”

Afbeelding
Afbeelding
Domotheek geopend in Heerenveen Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 16 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 22 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00