Afbeelding

Nyk de Vries: ‘Poëzie is uiten van thuisloze gevoelens’

Algemeen

De eind vorig jaar op het Provinciehuis in Leeuwarden benoemde Dichter fan Fryslân Nyk de Vries ziet poëzie als het uiten van thuisloze gevoelens. "Een Poolse dichter zei dat vorig jaar en ik merk aan mezelf dat het voor mij ook geldt. De woorden komen nooit zomaar ergens vandaan. De onderwerpen van mijn teksten hebben vrijwel altijd een grond in de echte wereld."

"Mijn Kerstgedicht als Dichter fan Fryslân gaat bijvoorbeeld over een vrouw die ruzie heeft binnen haar familie. Bij dat gedicht heb ik het einde met opzet open gelaten. In het echte leven kunnen conflicten immers ook lang blijven aanhouden. Ik vind het wel mooi om in mijn teksten verschillende kanten van het verhaal te laten zien, met mogelijk een glimp van een oplossing, maar of die er komt is aan de lezer.

Hoe om te gaan met conflicten
"In mijn eerste gedicht als Dichter fan Fryslân getiteld 'Begjin' komt ook een aanvaring voor, al speelt dat zich meer af in het hoofd. In het kerstgedicht 'Hoe komt it moarn' gaat het over hoe mensen met conflicten omgaan. Je hebt
verschillende typen mensen op de wereld. Iedereen gaat er op z'n eigen manier mee om en elke manier heeft ook weer zijn eigen kracht."

"Het liefst laat ik de hoofdpersonen een soort zelfinzicht krijgen, dat ze even uit hun wereld stappen. In mijn kortere teksten leg ik graag humor. Daarin kun je niet altijd veel uitleggen, maar wel de zaak een wending geven. In mijn
romans heb ik meer tekst ter beschikking en kan ik meer uitleggen over wat er aan de hand is en kun je verder de diepte in gaan."

Zanger van The Amp
Als zanger van The Amp begon hij teksten te schrijven en muziek te componeren. Samen met Meindert Talma begon hij een schrijfproject, maakte de Blauwe Fedde, studeerde Geschiedenis in Groningen en vertrok 'vanwege de liefde' naar Amsterdam. "Ik kwam meteen in een prettige familie terecht, mijn schoonouders willen het Fries ook al gaan leren. Met onze zoon spreek ik het ook. Hij is net acht, hij zit op school, niet een logisch moment dus om terug naar Friesland te verhuizen, al gaat tachtig procent van mijn werk erover."

Toernee langs Friese scholen
Nyk (49) is regelmatig in Friesland, bij vrienden en familie en uiteraard om op te treden. Hij is nu samen met medewerkers van de provincie bezig een plan uit te werken om met Friese teksten en interessante sessies langs Friese middelbare scholen te gaan. "Hoe dat er praktisch uit gaat zien daar zijn we nu mee bezig. Ik heb er zin in." Daarbij zal het onder andere de bedoeling zijn jongeren te laten zien dat je met taal, met teksten, goed je gevoelens kunt uiten.

Het uiten van gevoelens is goed voor de jongeren zelf, omdat je leert verwerken en inzicht in jezelf leert krijgen, maar het helpt ook voor mensen uit je omgeving die je daarmee beter leren begrijpen en meer inzicht krijgen in hoe iemand in elkaar steekt. Dat kan helpend en helend zijn en verbindend. 

Inspiratie bieden
"Dan wil ik ook muziek en beelden combineren met de teksten om de leerlingen te kunnen bereiken. Je hebt als jongere soms maar een paar beelden of inspirators nodig om je op een bepaald spoor of idee te brengen. Voor mij was dat Tim Krabbé die met zijn novelle 'Het Gouden Ei' langskwam op onze school in Buitenpost. Dat heeft mij wel gestimuleerd, het is een bezoek dat ik me nog steeds herinner."

Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 2 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 6 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 20 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 24 apr, 10:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00