Afbeelding

De Kraak van de Kluis

Algemeen

Hoe een jonge verzetsgroep een heldendaad verrichtte op het Bildt

Het is de nacht van 25 op 26 september 1943. Een verzetsgroep pleegt een overval op het gemeentehuis van Sint Annaparochie. De Duitsers hebben namelijk acties aangekondigd om jongens en mannen vanaf 18 jaar (en soms jonger) te komen ophalen om te werk te stellen in Duitsland. Daar wil deze verzetsgroep, die ondergedoken zit op Liauckemastate, een stokje voor steken.

Heldendaad

Vijf verzetsstrijders, waaronder Lolle Rondaan uit Bitgum, dringen het gemeentehuis binnen. Ze overmeesteren de wachters en kraken de kluis. Met het volledige bevolkingsregister en zakken vol persoonsbewijzen en andere buit gaan ze ervandoor. Een heldendaad!

Helaas wordt deze verzetsgroep van Liauckemastate verraden. Lolle Rondaan, Gerben Oswald en Gerrit Schuil overleven de oorlog niet: zij worden op 16 februari 1944 gefusilleerd.

Theaterproductie

Hein Jaap Hilarides is de initiatiefnemer en schrijver van het theaterstuk. Eind september 2020 – in het jaar van 75 jaar vrijheid – wordt het stuk opgevoerd op het Bildt. Naast Hein Jaap bestaat het productieteam uit: Theunis Jensma (voorzitter van de uitvoerende stichting), Tineke de Boer (penningmeester), Monique Dijkstra (vormgeving) en Hetty de Wit (marketing). Met Tresoar wordt informatie uitgewisseld over de verzetsstrijders en er is een partnerschap met Theater De Koornbeurs.

Sjoeke Marije Wallendal gaat de theaterproductie regisseren!

Een ode aan de verzetsmensen

Er zitten meerdere aspecten aan de ingrijpende historische gebeurtenis die een theaterproductie voor een modern publiek interessant maken. Zo hebben alle historische figuren meegeholpen aan onze vrijheid. Voor de nabestaanden van deze helden hebben zij dan ook een speciale betekenis. De productie wil daarom een eerbetoon zijn aan de moed van deze verzetsmensen.

Hein Jaap heeft contact met een aantal familieleden van Lolle Rondaan. Maar er zijn meer betrokkenen.

Oproep: Wanneer er (andere) mensen zijn die zich herkennen als familielid van de verzetsgroep uit Liauckemastate, zoals Lolle Rondaan, Gerben Oswald, Gerrit Schuil, marechaussee Lubbertus Blaauw, of familie zijn van gemeenteambtenaren die met deze situatie te maken hebben gehad, dan verzoeken wij hen contact op te nemen met Hein Jaap Hilarides via e-mail heinjaaphilarides@hotmail.com.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 17 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00