Afbeelding

Hoe groot is het alcoholprobleem in Friesland

Algemeen

LEEUWARDEN - In januari doen veel mensen mee met 'dry january', waarbij ze beloven een maand geen alcohol te drinken. Ongeveer één op de vijf friezen drinkt volgens de data van het RIVM overmatig alcohol en één op de tien is zelfs een zware drinker. Rondom Vandaag dook in de cijfers om te onderzoeken: Hoe groot is het alcoholprobleem in Friesland?

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat de norm is. Wanneer ben je een zware drinker en wanneer is er sprake van overmatig alcoholgebruik? Om ervoor te zorgen dat hier geen verwarring ontstaat hebben alle grote 'meters', zoals het RIVM en het CBS, bepaalde definities bepaald.

De richtlijn
We beginnen bij alcoholgebruik volgens de 'richtlijn'. De gezondheidsraad heeft vastgesteld dat één glas alcohol per dag voor volwassenen geen invloed heeft op de gezondheid. Dit gegeven wordt af en toe in twijfel getrokken. Eén glas alcohol per dag kan bijvoorbeeld wel de kans op borstkanker bij vrouwen vergroten. Risico's zijn bij deze richtlijn dus niet uit te sluiten, dus daarom vinden veel mensen het beter om deze richtlijn aan te nemen als aanvaardbaar gebruik, en niet verantwoord gebruik.

Overmatig alcoholgebruik of zware drinker
Onder overmatige drinkers worden vrouwen verstaan die meer dan veertien glazen per week drinken en mannen die meer dan 21 glazen alcohol drinken. Vervolgens zijn er ook zware drinkers. Dit zijn vrouwen die minstens één keer per week ten minste vier glazen op één dag drinken en mannen die minstens één keer per week zes glazen alcohol op één dag drinken.

40% drinkt volgens de richtlijnen
Het RIVM deelt tijdens het meten van alcoholgebruik Nederland op in GGD regio's. We kijken dus nu naar de cijfers van GGD Fryslân. Bijna 40% van de Friezen drinkt volgens de richtlijnen, dus één glas per dag. Vrouwen drinken vaker volgens de richtlijn dan mannen. 50% van de Friese vrouwen drinkt namelijk volgens deze richtlijn, in vergelijking met 26.7% van de mannen.

Friese vrouwen verantwoordelijker
Friese vrouwen gaan sowieso verantwoordelijker om met alcohol dan de Friese man. Zowel bij de overmatige drinkers en de zware drinkers zul je meer mannen vinden. In Friesland is 6.9% van de bevolking overmatig drinker, en 9.4% zware drinker. Let wel op; sommige mensen kunnen zowel overmatig- als zware drinker zijn. Het is dus niet zo dat 16.3% van de Friezen problematisch alcohol gebruikt.

Ik Pas
Ik pas is de Nederlandse versie van Dry January. Naast de actie van 30 dagen in januari kun je je ook inschrijven voor 40 dagen zonder alcohol in de veertigdagentijd (tussen carnaval en pasen). In Friesland doen 1515 mee aan Ik Pas. De meeste deelnemers zijn vrouw en ouder dan 45 jaar.

Afbeelding
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 3 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 27 mrt, 15:00