woensdag 12 augustus, 2020 11:51
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto:

Lopen tegen depressie bij Blue Monday Run

Op de dag die internationaal tot meest depressieve dag van het jaar is uitgeroepen– dit jaar op maandag 20 januari – wordt voor het derde achtereenvolgende jaar een verkwikkende ochtendloop gehouden in 32 Nederlandse gemeenten. Friesland kent één locatie voor deze Blue Monday Run, namelijk in en rond Lauwersoog over een afstand van 11 kilometer.

De start is om 07.30 uur op de zeedijk bij Lauwersoog en de finish is bij restaurant De Noorman. Iedereen die wil kan zich op het laatste moment nog aansluiten. De start is met opzet zo gekozen dat het nog donker is, zodat de lopers letterlijk en symbolisch vanuit het donker naar het daglicht lopen. Je mag voor minimaal 25 euro per persoon meedoen. Met het geld worden voorlichtingscampagnes van MIND gefinancierd.

Aandacht voor depressies
MIND organiseert voor het derde jaar op rij de MIND Blue Monday Run. Deze hardloop- en/of wandelevenementen zijn bedoeld om aandacht te vragen voor de ernst van een depressie. Iedereen die het belangrijk vindt om mensen met een depressie te helpen kan zich aansluiten.

De hardloopevenementen, variërend van 2 tot meer dan 40 deelnemers, gaan niet om het winnen, maar om het samen aandacht besteden aan depressie en wat dit voor impact kan hebben op mensen en hun omgeving. Veel mensen die deelnemen hebben zelf of via een naaste te maken (gehad) met depressie.

In 2018 en 2019 deden meer dan 200 mensen in twintig gemeenten mee en het enthousiasme onder de deelnemers was groot. De deelnemers halen met de MIND Blue Monday Run geld op om psychische problemen te voorkomen en om mensen die hiermee te maken hebben te ondersteunen.

Website voor meer informatie
Meer informatie over de MIND Blue Monday Run is te vinden op www.mindbluemondayrun.nl en https://wijzijnmind.nl/thema/doe-mee-met-de-mind-blue-monday-run. Aansluiten bij een van de Runs kan nog steeds.

MIND grijpt Blue Monday ieder jaar aan om aandacht te vragen voor de ernst van een echte depressie en om openheid te stimuleren. De organisatie wil een dialoog op gang brengen over deze psychische aandoening: hoe eerder je praat over je problemen, hoe eerder je geholpen kunt worden.

Derde maandag januari
'Blue Monday' valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari, maar soms ook op de derde maandag van januari. De term is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band.

'Blue Monday' lijkt vooral een West-Europees en Noord-Amerikaans verschijnsel te zijn. In India vieren hindoes rond deze tijd hun "winterzonnewende" (de overgang naar langere dagen) met Lohri, Makar Sankranti en Thai Pongal. Zij bekijken deze donkere periode halverwege januari van de zonnige kant: vanaf nu vindt de zonsopgang elke dag weer vroeger in de ochtend plaats.

Meer berichten