Afbeelding

'Wij zijn trots op onze studenten'

Algemeen FOR REAL

LEEUWARDEN - Herbert Groenevelt is al vanaf het begin betrokken bij de FOR REAL projecten van ROC Friese Poort. Bij FOR REAL krijgen studenten de kans om in een echte setting over hun vak te leren. Dit gebeurt sinds kort ook in winkelcentrum Het Zaailand in Leeuwarden en zowel de studenten, de docenten en het winkelend publiek is enthousiast. Dankzij dit enthousiasme hebben nu ook andere scholen interesse in het idee.

FOR REAL begon met een woord, het woordje 'echt'. "Alles wat we doen moet echt zijn, dat was het idee," legt Herbert uit: "We vonden dat we nog trotser op onze studenten konden zijn en dat ze een omgeving verdienen waar ze op een authentieke wijze alle facetten van het vak kunnen leren."

Met deze gedachte werd een concept bedacht waar studenten in het echt kunnen leren wat hun toekomstige beroep inhoudt. Dit begon met een outletstore in Dokkum, waar studenten het uitlopende assortiment van ondernemers onder hoge kortingen konden verkopen. De verantwoordelijkheid, dat normaliter bij een stage nog steeds bij de ondernemer ligt, rustte hiermee op de schouders van de student. "Het project was een succes en op die manier konden we uitbreiden naar andere plaatsen, zoals Drachten en Kollum."

"De studenten zijn op een realistische manier bezig met hun opleiding. Alles is zoals het in een echte werkomgeving gaat, maar je kan een moment inlassen om even tot adem te komen en stil te staan bij de vraag; hoe nu verder?"

FOR REAL in het Zaailand
Na de outletstores in diverse plaatsen in Friesland ging ROC Friese Poort op zoek naar mogelijkheden om dit project verder uit te breiden. Hier kwam FOR REAL in het Zaailand uit voort: "Een conceptstore met normale prijzen waar meerdere opleidingen met elkaar samenwerken. Het gaat dus niet meer alleen om retail, maar ook studenten van de opleiding horeca, ICT, marketing en communicatie, uiterlijke verzorging en office assistent lopen hier rond."

"Vier ondernemers wilden meewerken aan dit project, omdat ze trots zijn op hun werk en de liefde van het vak aan de volgende generatie willen doorgeven. Zij geven een deel van hun winkel letterlijk aan de studenten en vanaf dat moment moeten zij alles runnen."

De studenten zijn erg enthousiast over het project, omdat het ze de kans geeft om een bedrijf van achter naar voor te leren kennen. Voor docenten is het een erg aantrekkelijke manier van lesgeven waar ze veel meer samenwerken met de student en een coachende rol innemen.

Meerdere scholengemeenschappen, uit binnen- en buitenland, hebben al interesse getoond in deze manier van onderwijzen. Herbert gaat bij hen langs om ze te vertellen hoe ROC Friese Poort het heeft aangepakt: "Het idee is prachtig, maar organiseer alles maar eens."

Bij ROC Friese Poort zijn ze trots op hun studenten. Door steeds innovatief te blijven in de manier waarop ze lesgeven blijven ze passend onderwijs geven voor hun studenten, want dat verdienen ze.

Afbeelding
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 8 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 22 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws gisteren
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17