Afbeelding
Foto: Omrop Fryslân

Fryslân DOK documentaires op twee filmfestivals in Italië

Algemeen

Twee documentaires van Omrop Fryslân uit de Fryslân DOK serie 'De grenzen van Europa' zijn te zien op twee verschillende festivals in Italië. Op zaterdag 30 november laat minderhedenfestival Suns Europe in de stad Udine 'Feroaring yn 'e loft' zien. Die documentaire gaat over de Val d'Aran in de Pyreneeën, het meest noordwestelijke stukje van Catalonië. Het programma is in Udine te zien met Engelse ondertiteling.

Op 5 december wordt op het Babel Filmfestival op Sardinië de documentaire 'Kjeld yn 'e loft' vertoond, over de Sámi in het noorden van Zweden. Speciaal voor de vertoning in de Sardische hoofdstad Cagliari is het programma door de organisatie van het festival voorzien van Italiaanse ondertiteling.

Het tweejaarlijkse Babel Filmfestival richt zich op films en documentaires in minderheidstalen. Het festival heeft dit jaar in totaal zeven documentaires geselecteerd uit Italië, Spanje, Frankrijk en Fryslân. Het is voor het eerst dat het Babel Filmfestival een film of documentaire uit Fryslân in het programma heeft opgenomen. De vertoning van de documentaires is een competitie. Er kan zowel een juryprijs als een publieksprijs gewonnen worden. De beschikbare prijzen worden op zaterdag 7 december op een grote gala-avond uitgereikt.

De grenzen van Europa - teleurstelling over de EU
In 'De grenzen van Europa' onderzocht Fryslân DOK in de maanden voor de Europese verkiezingen hoe drie uiteenlopende Europese minderheden tegen de Europese Unie aankijken. De programmamakers waren in Plovdiv, Bulgarije te gast bij de Roma: verreweg de grootste, maar ook armste minderheid van Europa. 'Kjeld yn 'e loft' gaat over de Sámi in Zweden. Zij zijn minderheid in eigen streek en zien steeds minder ruimte voor de eigen traditionele levenswijze met rendieren. De laatste aflevering gaat over de Val d'Aran op de grens van Frankrijk en Spanje, een minderheid in een minderheid. Die kleine Aranese minderheid is zowel open naar nieuwkomers als succesvol in het bewaren en stimuleren van de eigen taal en cultuur.

In alle drie afleveringen registreerde Fryslân DOK meer teleurstelling dan enthousiasme over de Europese Unie. De EU van nu is er meer voor de lidstaten dan voor de burgers, zo is het gevoel. De drie documentaires zijn gemaakt door cameraman Jan Bensliman, journalist Onno Falkena en regisseur Bart Kingma. De Fryslân DOK serie 'De grenzen van Europa' wordt in de eerste weken van 2020 opnieuw uitgezonden op NPO2 en Omrop Fryslân.

Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 21 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 28 mrt, 10:00