dinsdag 22 september, 2020 09:14
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Bokashi compost
Bokashi compost

Bokashi - Van blad tot voeding

Gemeente Leeuwarden start deze week met het maken van bokashi ( Japans voor goed gefermenteerd organisch materiaal). Vorig jaar is er 80 ton bladmateriaal tot bokashi verwerkt, dit jaar is het streven om hier 300 ton van te maken. Er zitten meerdere voordelen aan het verwerken van organisch afval tot bokashi.

Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de energie en de CO2 in het product blijft. Dit dient vervolgens weer als energie en voedsel voor het bodemleven. Het is een project dat uiteindelijk bijdraagt aan een schoner milieu, een betere gezondheid en schoner water, maar ook economische voordelen heeft. De gemeente werkt aan een omslag van het lineair naar het circulair denken en het besef dat het organisch restafval van de één, grondstof voor de ander is.

Doel
Het doel is om al het bruikbare blad (schoon) te verwerken of te bewerken. Het verwerken van organisch restafval levert een kringloop op van blad tot voeding. Het is diervriendelijk, zorgt voor minder uitdroging van planten en een verbetering van groen en groei. Kortom, de bodem wordt weer gezond.

Locatie
Vanaf dinsdag 3 december 2019 start de gemeente met het maken van bokashi op 3 locaties. Dinsdag is dat op de gemeentelijke locatie aan de Orionweg, woensdag op de Kelvinstraat en donderdag in Baard.

Meer berichten