Bokashi compost
Bokashi compost

Bokashi - Van blad tot voeding

Algemeen

Gemeente Leeuwarden start deze week met het maken van bokashi ( Japans voor goed gefermenteerd organisch materiaal). Vorig jaar is er 80 ton bladmateriaal tot bokashi verwerkt, dit jaar is het streven om hier 300 ton van te maken. Er zitten meerdere voordelen aan het verwerken van organisch afval tot bokashi.

Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de energie en de CO2 in het product blijft. Dit dient vervolgens weer als energie en voedsel voor het bodemleven. Het is een project dat uiteindelijk bijdraagt aan een schoner milieu, een betere gezondheid en schoner water, maar ook economische voordelen heeft. De gemeente werkt aan een omslag van het lineair naar het circulair denken en het besef dat het organisch restafval van de één, grondstof voor de ander is.

Doel
Het doel is om al het bruikbare blad (schoon) te verwerken of te bewerken. Het verwerken van organisch restafval levert een kringloop op van blad tot voeding. Het is diervriendelijk, zorgt voor minder uitdroging van planten en een verbetering van groen en groei. Kortom, de bodem wordt weer gezond.

Locatie
Vanaf dinsdag 3 december 2019 start de gemeente met het maken van bokashi op 3 locaties. Dinsdag is dat op de gemeentelijke locatie aan de Orionweg, woensdag op de Kelvinstraat en donderdag in Baard.

Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 9 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 15 uur geleden
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 uur geleden
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00