Afbeelding

Muziektheatergezelschap Frets! bij scholen Gearhing langs

Algemeen

De 24 bij Stichting Gearhing aangesloten basisscholen krijgen in februari en maart een voorstelling met als thema 'Wat Telt Echt?!'te zien van het driehoofdige muziektheatergezelschap Frets!

Show over wat écht belangrijk is in het onderwijs
Op een leuke, grappige, leerzame, bijzondere, spannende manier wordt een theatervoorstelling neergezet waar het ‘leren zorgen voor jezelf, elkaar en de aarde’ vorm wordt gegeven. Over het allerbelangrijkste in het onderwijs, wat hen en de Gearhing betreft.

Het thema van de show is Kerndoel 39A van Stichting Gearhing. De Friese basisscholenorganisatie schrijft op haar website: “Volgens de wet zijn scholen verplicht om te werken aan de kerndoelen. In totaal zijn er 58 kerndoelen beschreven maar we missen volgens ons de belangrijkste: zorg(en) voor jezelf, elkaar en de aarde. Kerndoel 39 komt in de buurt maar dekt het niet. Daarom heeft Gearhing dit doel aangevuld met kerndoel 39A en daarin beschreven wat het betekent om te leren zorgen voor jezelf, elkaar en de aarde. En daar dus ook zorg voor te hebben te voelen, te dragen.”

Eventueel ook naar andere scholen
Gearhing heeft in het strategisch beleid van 2019-1923 opgenomen dat de scholen gaan werken aan "Wat Telt Echt?!" Wat is nou echt belangrijk? De muziektheatervoorstelling van Frets! is één van de hoogtepunten daarin. “Als de voorstelling bij de Gearhing aanslaat, kunnen we het ook bij andere scholen, instellingen en bedrijven laten zien”, zegt Freerk Siemen Hospes enthousiast.

Freerk Siemen Hospes, Johannes Hospes en Patrick de Vries vormen sinds 2013 het trio Frets! Ze zijn alle drie ook nog parttime basisschoolleraar en zijn heerlijk op hun plek met hun kindermuziektheater. “Op 10 oktober hebben we de spetterende Kick-Off gehad bij de Gearhing en nu zijn we de voorstelling aan het schrijven. We kunnen er dus nog niet teveel over zeggen, omdat het nog niet helemaal af is en ook omdat het natuurlijk een verrassing moet blijven.”

Niveau omhoog met regisseur
Regisseur Maarten Bootsma is speciaal voor dit project ingehuurd en samen met hem maken ze er iets moois van. “Hij brengt ons niveau hoger, met hem komen we verder. We hebben een mooie synergie en zitten nog middenin het creatieproces.” Freerk Siemen: “Het is zo mooi om te doen, om kinderen mee te nemen in een verhaal, dat is echt fantastisch.”

Johannes: “We vinden het fantastisch om verhalen te vertellen, we bedenken daar steeds weer nieuwe vormen bij om onszelf te blijven uitdagen. We hebben nu zo’n zes voorstellingen geschreven sinds 2013 en zoeken steeds naar nieuwe manieren.”

Waar het met Frets! naartoe gaat? Ooit naar grote theaters? “Patrick: “We hebben geen idee en dat vinden we mooi. We houden van verrassingen. Wat we wel zeker weten is dat we kindertheater blijven maken, dat is echt het allerleukste.” Dat is wat voor hén echt telt.

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 17 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00