vrijdag 18 september, 2020 08:48
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

25 november kleurt Fryslân oranje

Verschillende gemeentes in Fryslân zeggen op 25 november 2019 NEE tegen geweld tegen vrouwen. In de provincie kleuren verschillende gebouwen vanaf 25 november oranje. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. GGD Fryslân sluit dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World.

Wereldwijde campagne

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat volgens Orange the World zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

Gebouwen kleuren oranje

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land!

Ook in Fryslân worden verschillende gebouwen oranje verlicht. Zo wordt Crackstate in Heerenveen op 25 november oranje verlicht. Team seksuele gezondheid van GGD Fryslân is daarbij aanwezig en zal vanaf 17.00 uur aandacht vragen voor dit actuele onderwerp. Door middel van het uitdelen van flyers en voorbijgangers te vragen selfies met oranje tintje te delen op eigen social media wordt gevraagd deze actie te ondersteunen.

Donderdag 28 november tussen 17.00-19.00 uur zal dezelfde actie plaatsvinden rondom de Love fontein in Leeuwarden. www.orangetheworld.nl

Meer berichten