dinsdag 22 september, 2020 10:14
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

Maandag 2 december landelijk NL-Alert controlebericht

De overheid zendt op maandag 2 december rond 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Het bericht ontvang je op je mobiele telefoon. Ook is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en digitale vertrekborden bij bushaltes. Waar je NL-Alert ook ziet: in het NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden.

Verschillende alarmeringsmiddelen

Bij een ramp bij jou in de buurt, kan de overheid je via NL-Alert alarmeren en informeren. Naast NL-Alert op je mobiele telefoon zie je de berichten van NL-Alert in Nederland ook op digitale reclamezuilen en digitale vertrekborden bij onder meer bushaltes. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je het beste kunt doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Zie je een NL-Alert? Volg de instructies op, informeer anderen en help de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat zij moeten doen.

Wat moet je doen bij een NL-Alert?

Bij een ramp in jouw omgeving wil je natuurlijk weten wat er aan de hand is én wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Het wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Voorbeelden zijn een grote brand, een terroristische aanslag of extreem noodweer. Als je een NL-Alert krijgt of ziet, informeer en help dan ook de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat ze moeten doen.

Dit moet je doen bij een NL-Alert:
1. Lees direct het bericht.

2. Volg de instructies op.

3. Informeer en help de mensen om je heen.

NL-Alert instellen
Op de meeste telefoons is NL-Alert automatisch ingesteld. Zodra je een NL-Alert ontvangt, laat je telefoon een hard en doordringend alarmgeluid horen. Met het landelijke NL-Alert controlebericht dat de overheid op 2 december verzendt, kun jij checken of jouw mobiel goed is ingesteld. Ontvang je het controlebericht niet? Ga naar https://crisis.nl/nl-alert/instelhulp/ en stel je mobiel in.

Zo werkt NL-Alert

Bij een noodsituatie zendt de overheid een tekstbericht naar mobiele telefoons en digitale vertrekborden in de directe omgeving. NL-Alert op je mobiele telefoon werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók op je mobiel als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.nl-alert.nl.

Meer berichten