Afbeelding
Foto: Martin Rijpstra fotografie

‘Je veiligheid op het internet is absoluut belangrijk’

Algemeen

Else Maria van der Meulen van DataDiensten Fryslân: “Denk niet dat je niet belangrijk bent, want iedereen is belangrijk en ook jij kunt het slachtoffer worden van internetfraude”, zegt Else Maria van der Meulen van DataDiensten Fryslân. Het is zondag 24 november nationale ‘Check je Wachtwoorden Dag’ en dat is een uitstekende gelegenheid om je beveiliging te checken. “Internetcriminelen schieten met hagel, je moet altijd opletten.” Op de website van DataDiensten Fryslân vind je een pagina met een overzicht van linkjes waar je je veiligheid kunt checken, een gratis dienstverlening van het Leeuwarder bedrijf. Je kunt de linkjes vinden op deze pagina. Je vindt er ook handige tips over omgaan met je veiligheid.

Daar kun je ook checken of jouw e-mailadres(sen) ooit zijn gehackt. Allianz en LinkedIn en anderen zijn de laatste jaren gehackt waarbij e-mailadressen en wachtwoorden in handen van cybercriminelen zijn gevallen. Als jouw e-mailadres in de lijsten van de linkjes voorkomen, is het hoog tijd dat je je wachtwoord verandert.

Stichting Cybersafety Noord Nederland
Else Maria is bestuurslid van ‘Stichting Cybersafety Noord-Nederland’ en weet veel. “Je veiligheid is enorm belangrijk, want oplichting ligt op de loer. Phishing is natuurlijk een hele bekende manier, maar ook met smsjes en appjes moet je tegenwoordig oppassen omdat criminelen zich voordoen als een naaste bekende van je en zo geld van je aftroggelen. Ook met QR-codes moet je oppassen, dat kan ook phishing zijn.”

‘Plaats geen foto van je rijbewijs’
Voor grote bedrijven is veiligheid belangrijk, maar voor gewone burgers net zo goed. “Wees je er altijd van bewust welke informatie je deelt met de buitenwereld, want alles kan gebruikt worden voor identiteitsfraude. Ik noem een voorbeeldje van bijvoorbeeld iemand die geslaagd is voor zijn rijbewijs en een foto op social media plaatst met zijn nieuwe rijbewijs. Iedereen die dat ziet, kan meteen het BSN-nummer van diegene zien, handtekening en geboortedatum. Ideaal om identiteitsfraude mee te plegen.”

Een andere tip: “Maak niet bij elk bedrijf en elke website een eigen account aan. Want als dat een eenvoudige en makkelijk te kraken website is, dan hebben criminelen jouw gegevens makkelijk te pakken. Internetcriminelen hebben er tools voor om zwak beveiligde websites op te sporen.” Maar het is toch makkelijk en handig dat je bij sommige bedrijven zelf je eigen afspraken kunt inplannen met je eigen account? “Jazeker, maar vergeet niet dat bellen ook nog altijd uitstekend kan. Dan hoef je ook niet steeds verschillende wachtwoorden te bedenken.”

Voorlichting bij bedrijven
Stichting Cyber Safety Noord-Nederland heeft als doel de weerbaarheid te vergroten bij bedrijven en organisaties en organiseert onder andere informatiebijeenkomsten zoals de Cyber-to-Go tour. Het vormt de opstap tot het in 2020 op te richten Cyber Security Expertise Centrum Noord (CSECN). De bedoeling is dat dit centrum, met vestigingen in Friesland en Groningen, uitgroeit tot één van de belangrijkste landelijke expertisecentra op het gebied van cybersecurity.

Het Digital Trust Center, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft subsidie beschikbaar gesteld. Else Maria: “Het is een mooie stimulans om de ontwikkelingen in de noordelijke provincies met elkaar te versnellen en uit te breiden. Want actie op het gebied van cybersafety is broodnodig.”

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 15 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 20 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 28 mrt, 08:00