Afbeelding

Fier doet mee aan Orange Day

Algemeen

De Verenigde Naties hebben 25 november uitgeroepen tot 'Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen'. Inmiddels wordt er in meer dan honderd landen campagne gevoerd om gendergerelateerd geweld, in het bijzonder tegen meisjes en vrouwen, onder de aandacht te brengen. Ook Fier doet hier aan mee.

De campagne Orange the World start op 25 november en duurt tot 10 december. Oranje staat symbool voor ‘een zonnige toekomst zonder geweld’. Maandag 25 november 2019 is dit jaar Orange Day, een dag waarop men wereldwijd de stad oranje kleurt of monumentale gebouwen oranje verlicht. Nederland doet hier ook aan mee. Zo wordt in Rotterdam bijvoorbeeld de Erasmusbrug oranje aangelicht en de St Bavo in Haarlem in het oranje licht gezet.

Check onze website
Bij Fier zijn er ook al activiteiten bedacht. Ze worden pas op het laatste moment bekend gemaakt, dus hou goed de website van Fier – en ook die van www.rondomvandaag.nl - in de gaten voor het actuele nieuws.

Deze Orange Day is sowieso aanleiding om eens te informeren hoe het ervoor staat met Fier en haar strijd voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen. Gerda de Groot, lid van de staf van Fier en coördinator Centrum Seksueel Geweld Friesland, zegt: “De aanpak tegen geweld is nog altijd nodig. Tegenwoordig heb je er ook nog eens online geweld op internet bij in vergelijking met vroeger. Als je vroeger gepest werd had dat minder impact dan nu omdat het nu zowel offline als online plaatsvindt, het stopt niet. Bovendien heeft het zonder toestemming plaatsen van foto’s en films op social media een enorm effect.”

Geweld is nog lang niet uitgebannen
Lichamelijk, geestelijk en seksueel geweld zijn helaas nog lang niet uitgebannen. “Omdat er nu meer over wordt gesproken, komt er meer aan het licht. En nog weten we lang niet alles”, zegt Gerda. Het bespreekbaar maken en houden van geweld tegen vrouwen – en ook tegen mannen – is absoluut noodzakelijk. Dan pas kun je er iets aan doen. Zowel de slachtoffers als de geweldplegers en getuigen kunnen bij Fier worden geholpen hun leven weer op de rit te krijgen.

Van Gerda de Groot mag er ook best op 25 november aandacht voor geweld tegen mannen worden gegeven. “Onderzoeken wijzen uit dat er tegen 1 op de 25 mannen seksueel geweld wordt gebruikt. Dat is onderrapportage, dus we zouden veel meer jongens en mannen hulp willen verlenen.” Ook tegen mannen wordt geestelijk, lichamelijk en seksueel geweld gepleegd al is dat nu nog veel minder bespreekbaar dan wanneer dat bij vrouwen gebeurt.

Bij Fier kun je online anoniem chatten met hulpverleners – of anoniem bellen – om je probleem in kaart te krijgen en uit te zoeken hoe er iets aan te doen is. Zo’n laagdrempelige eerste stap is super belangrijk. Fier heeft daarnaast verschillende mogelijkheden voor ambulante hulp en heeft tevens (anonieme) opvanglocaties zoals De Veilige Veste, maar dat is pas een fase verder.

Fier doet behalve aan landelijke en regionale opvang en behandeling ook aan opbouwende activiteiten gericht op participatie in de maatschappij. In dit artikel is niet genoeg ruimte om alle activiteiten van Fier te benoemen, dus kijk op de website van Fier als je geïnteresseerd bent in de mogelijkheden van hulpverlening en (vrijwilligers)werk. www.fier.nl.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 4 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 10 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00