zaterdag 11 juli, 2020 15:57
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Archief/It Fryske Gea
Archief/It Fryske Gea (Foto: Dico de Klein)

Wandelen bij het Afsluitdijk wadden center op 7 december

KORNWERDERZAND - It Fryske Gea organiseert zaterdag 7 december van 10.30 tot 12.00 uur een wandelexcursie op de grens van zoet naar zout. Onze verkenningstocht start bij het Afsluitdijk Wadden Center. Een uniek gebouw dat op de grens staat van het zoete IJsselmeer en het zoute water van Werelderfgoed Waddenzee. Buiten vertelt de natuurgids over de historie van het gebied en lopen we langs de schut- en spuisluizen bij het plaatsje Kornwerderzand. 

De aanleg van de Afsluitdijk had een enorme impact op de natuur en verbrak de natuurlijke verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Hierdoor kunnen vissen niet meer van de Waddenzee naar het IJsselmeer trekken. Hun instinct en de geur van zoet water drijft de vissen naar Kornwerderzand. Als hier straks de Vismigratierivier klaar is, dan kunnen ze door de Afsluitdijk zwemmen. Wil jij weten hoe dit 'gat' in de Afsluitdijk werkt? Je hoort het tijdens deze wandelexcursie. Houd er wel rekening mee dat we meerdere trappen tegenkomen die we op- en aflopen, als deelnemer moet je goed te been zijn.

En als kers op de taart, waaien we nog even uit op het dak van het Afsluitdijk Wadden Center. De plek in Friesland voor het halen van een frisse neus, oftewel #frieseneus. Vanaf een afstandje zie je het onbewoonde natuureiland de Makkumernoardwaard en met een beetje geluk spotten we allerlei watervogels die voor de witte zandstranden zwemmen

Agenda:

Excursie: Wandelen bij het Afsluitdijk Wadden Center

Datum: zaterdag 7 december van 10.30 – 12.00 uur

Locatie: Kornwerderzand (beginpunt wordt bekend gemaakt na aanmelding)

Kosten: deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas en
niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-)

Opgave: uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/activiteiten of 0511 – 53 96 18

Meer berichten