zondag 12 juli, 2020 14:14
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto: FaceMePLS from The Hague, The Netherlands [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

Leeuwarden verwelkomt de Sint

LEEUWARDEN - Zaterdag (16 november) komt Sinterklaas Leeuwarden weer binnenvaren. Zoals elk jaar komt hij, vergezeld van een grote stoet Pieten en een boel spektakel, op zijn boot langs de Harlingervaart, de Westerstadsgracht en de Vrouwenpoortsbrug in de Prinsentuin aan. Jong en oud, groot en klein kunnen de Sint verwelkomen.

Wanneer de Goedheiligman rond 12 uur voet aan wal steekt, heet de kinderburgemeester hem welkom. Daarna begint de Sint aan zijn traditionele route door de binnenstad: over de Groeneweg naar de Nieuweburen en de Voorstreek en de Kelders en door de Peperstraat naar de Wirdumerdijk.

Vandaar gaat de stoet van het Ruiterskwartier over het Schavernek en de gehele Nieuwestad naar de Sint Jacobsstraat en het Hofplein. Daar ontvangt burgemeester Sybrand Buma rond 14:30 uur de Sint voor het eerst op het bordes van het Stadhuis.

Demonstratie
Een groep, Kick Out Zwarte Piet, heeft zich gemeld met het voornemen te demonstreren tijdens de intocht. De burgemeester wil dat de intocht voor de kinderen en ouders feestelijk verloopt en heeft daarom besloten dat er mag worden gedemonstreerd "tegen zwarte Piet" op zaterdag 16 november in een afgebakend vak op het Wilhelminaplein, hoek Ruiterskwartier, langs de route van de intocht, schuin tegenover het Hof van Justitie. De demonstranten mogen gebruik maken van hun grondrecht om te demonstreren, maar moeten zich houden aan de voorwaarden die hen van te voren zijn gesteld. De politie ziet hierop toe. Demonstraties in de Prinsentuin zijn niet toegestaan.

Om (pogingen tot) geweld tegen de demonstranten, zoals in 2018, voor te zijn, heeft de burgemeester aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Om de intocht goed en ordelijk te laten verlopen, worden hierover geen mededelingen gedaan.

Er is geen demonstratie aangemeld door de voorstanders van Zwarte Piet.

De burgemeester wenst iedereen die erbij is een vrolijke en vreedzame intocht van Sinterklaas toe!


 

Meer berichten