woensdag 8 juli, 2020 15:53
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

Oorlogsgravenstichting bedankt vertrekkende consuls Leeuwarden met erespelden

Als dank voor hun werk als Consuls van de Oorlogsgravenstichting hebben Hendrik van der Molen en Minne Zwanenburg op maandag 11 november erespelden uit handen van Theo Vleugels, algemeen directeur bij de Oorlogsgravenstichting. Burgemeester Buma was hierbij aanwezig.

Wij namen afscheid van de heren Zwanenburg en Van der Molen. In deze rol waren zij de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting en daarmee verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven.

Wouter Loef, Regisseur Cluster Begraafplaatsen is aangewezen tot consul. In de gemeente Leeuwarden liggen 57 Nederlandse oorlogsslachtoffers en 36 geallieerde oorlogsslachtoffers begraven.

In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De lokale consuls spelen een belangrijke rol bij het uitoefenen van toezicht en het onderhouden van deze graven. In heel Nederland ondersteunen ongeveer 355 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.

Over de Oorlogsgravenstichting
Nederland telt 180.000 oorlogsslachtoffers. Daarnaast verzorgt de Stichting 10.000 geallieerde oorlogsgraven. De Oorlogsgravenstichting houdt het offer dat deze mensen brachten in ere door hun graven te onderhouden of hun naam aan te brengen op een monument, hun levensverhalen te registreren en door te geven aan komende generaties. Namens de Nederlandse overheid beheert de Stichting wereldwijd 50.000 Nederlandse oorlogsgraven.

Meer berichten