Afbeelding

De verschraling van verzekeringsland

Column

De volgende grote Nederlandse verzekeraar wordt opgeslokt door een collega. Tenminste, een gedeelte van het bedrijf. Vivat, de moeder van onder andere Reaal verzekeringen en Zwitserleven, wordt overgenomen door Athora, een verzekeringsbedrijf op Bermuda. Vervolgens worden de schadeactiviteiten weer overgenomen door Nationale-Nederlanden. De merken blijven eerst bestaan maar zullen na verloop van tijd worden geïntegreerd in het eigen bedrijf.

Dit betekent weer een aanbieder minder van onder andere het particuliere verzekeringspakket. Waar we in het verleden honderden verzekeraars hadden, gaan we zo langzamerhand naar een situatie waarin je alle verzekeraars op een paar handen kunt tellen. Is dit goed? Schaalvergroting is niet altijd beter voor de consument. Ja, de verzekeraars zelf zien natuurlijk grote kostenbesparingen en voordelen. Wij als adviseurs zien steeds minder aanbieders en minder keuze voor onze klanten. 

Sommige verzekeraars stoppen gewoon met bepaalde producten. Neem bijvoorbeeld Nationale-Nederlanden. Laten we de zorgverzekeringen buiten beschouwing, dan is dit de grootste verzekeraar. Die stopt ineens met het verzekeren van woningen met rieten daken. Wellicht omdat het bedrijf een paar brandjes met rieten daken heeft gehad. Wij als adviseurs sluiten deze verzekeringen dan over naar een andere verzekeraar. In ons geval vaak naar Reaal verzekeringen. En jawel, dan komen deze verzekeringen toch weer terecht bij Nationale-Nederlanden. En nu?

Terwijl in het verleden de grotere verzekeraars alles verzekerden, worden nu steeds meer keuzes gemaakt en producten uit het aanbod gehaald. Het komt voor dat er voor bepaalde producten nog maar één of twee verzekeraars zijn. Geen concurrentie, de premie stijgt. Al met al is groter grootst voor de aandeelhouders leuk, maar voor de consument helemaal niet. 

Onze bedrijven zijn dan ook druk bezig om bijvoorbeeld Duitse verzekeraars warm te maken voor de Nederlandse markt. We proberen op deze manier het aanbod zo ruim mogelijk te maken.

Rijkele Dijkstra

Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 19 minuten geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 19 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 22 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek gisteren