Désirée van Dijk - Attema
Désirée van Dijk - Attema Marieke Balk Fotografie

Ontspullen

Column

LEEUWARDEN - Kent u de term "ontspullen"? Het gaat een stukje verder dan opruimen. Je neemt echt afscheid van spullen die je niet meer nodig hebt. En dan moet je die goederen weer gaan scheiden. Waar kun je iemand anders nog blij mee maken, of wat is echt rijp voor de milieustraat van Omrin.

Ik ben er best goed in, vooral als ik ergens zelf veel plezier van heb gehad en ik verwacht dat iemand anders er ook nog iets aan kan hebben. Bijvoorbeeld van de pannen die ik niet meer kon gebruiken nadat ik overstapte van een gasfornuis naar een inductiekookplaat. Het geeft jezelf ruimte en je maakt iemand anders weer blij.

Veel lastiger vind ik het als het gaat om spullen waar je een ander niet blij mee kunt maken, of waarbij je de verantwoordelijkheid voelt om er goed op te passen. Familiefoto's bijvoorbeeld van tantes die diacones waren. Diaconessen waren ongehuwde vrouwen, die in de geest van de bijbel hun leven ten doel te stelden voor het verplegen van zieken.

Mijn man heeft een doos vol filmpjes die zijn grootvader en vader hebben gemaakt. De films zijn erg kwetsbaar en hij heeft er een paar van laten digitaliseren. We keken naar een film uit de vijftiger jaren met een dubbele bruiloft. Die van zijn ouders én grootouders. Dames met stola's van vossenbont en heren met hoge hoed, maar ook familieleden die al niet meer leven. Bijzonder om te zien en ook bijzonder om mijn schoonmoeder te horen vertellen wie er op de films staan en wat de relatie met hen was. Het zijn namelijk films zonder geluid.

En dan gaat het toch een beetje aan je knagen. Wie past er na ons op die foto's en die films? Wie kan straks nog het verhaal bij de film vertellen? En kun je van je kinderen en familie vragen om die dozen ook weer op zolder neer te zetten, er af en toe het stof af te blazen en toch nog eens te kijken.

We hebben de foto's en films in nieuwe dozen gedaan en maar weer op zolder gezet. Komt tijd komt raad, eerst maar weer bewaren.

Met vriendelijke groet,

Désirée van Dijk-Attema

(Directeur van Aldlânstate in Leeuwarden en Heerenhage in Heerenveen en vaste columnschrijfster van RondOm Leeuwarden & Heerenveen)

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 22 minuten geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 22 minuten geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 6 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws gisteren
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00