Sido de Shiffart - BV Sport
Sido de Shiffart - BV Sport BV Sport

De koning te rijk met sporten en bewegen!

Column

Leeuwarden, Eerder deed ik langs deze weg al een appèl op u om meer water te drinken, een oproep die ik met het oog op de Koningsspelen graag nogmaals doe. Het thema van de Koningsspelen, die gisteren trouwens voor het zevende jaar op rij georganiseerd zijn, was dit jaar namelijk 'water drinken'. En dat is natuurlijk niet voor niks: water drinken is essentieel om goed te functioneren en te presteren, zeker als je veel beweegt. Deze 'superdrank' is gezond, zorgt voor energie en is bovendien een makkelijke dorstlesser, zo uit de kraan!

In 2013 zijn de Koningsspelen voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het basisonderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk zijn. Sindsdien zijn de Koningsspelen een jaarlijks terugkerend evenement. Iets waar W.A. van Buren ongetwijfeld, net als wij, de koning te rijk mee is.

Dat je dat met sport en bewegen kunt zijn, bewees hij immers in 1986 al toen hij de Elfstedentocht per schaats aflegde. Of hij dat ook per fiets gedaan heeft, is mij onbekend maar gisteren deden zo'n 1.000 leerlingen mee aan de 11scholenfietstocht die Fietsersbond Fryslân samen met ons organiseerde als onderdeel van de Koningsspelen in de gemeente Leeuwarden.

Dat de term 'koning' gelinked kan worden aan sport en bewegen, blijkt ook uit het feit dat bij het kaatsen niet alleen gestreden wordt om de krans maar vaak ook om de koningsprijs. Wie bijvoorbeeld koning van de PC wordt, is voor een jaar lang dé kaatser van het land. Maar we komen het ook tegen bij het schaken, waarbij het de bedoeling is dat de koning van de tegenstander schaakmat wordt gezet en Max Verstappen rijdt in de 'koningsklasse' van de autosport. Koning en sport lijken dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Dat we samen met de Koning(en) kunnen bewegen naar een gezonde gemeente, maakt ons de koning te rijk!

Sido de Schiffart

Coördinator Sportontwikkeling bv SPORT

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 23 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00