Bianca Jongsma krijgt de eerste vaccinatie-prik door GGD Fryslân op vrijdagochtend 15 januari in WTC Expo in Leeuwarden.
Bianca Jongsma krijgt de eerste vaccinatie-prik door GGD Fryslân op vrijdagochtend 15 januari in WTC Expo in Leeuwarden. Foto: GGD Fryslân

GGD Fryslân heeft zorgen over Britse coronavariant

Zorg & Welzijn Corona nieuws

GGD Fryslân meldt in haar weekoverzicht dat de corona-besmettingen in Friesland dalen, dat de vaccinatie van zorgmedewerkers vandaag gestart is in het WTC Expo in Leeuwarden en dat de gezondheidsdienst zorgen heeft over de Britse variant van het covid-19 virus.

GGD Fryslân: “Voor het eerst sinds half december is het aantal coronabesmettingen in Fryslân echt gedaald. De afgelopen week noteerde GGD Fryslân 1523 positieve tests, bijna 170 minder dan een week geleden. Samen met de start van het vaccineren door GGD Fryslân is dat goed nieuws. Toch blijft er reden voor ernstige zorgen nu de Britse variant ook elders in Fryslân is aangetroffen.”

Jaarwisseling had geen goed effect op de cijfers

De teruggang van het aantal besmettingen is een gevolg van de lockdown die half december is aangescherpt. Dit effect is gedempt door feestjes die tijdens de jaarwisseling hebben plaatsgevonden. Niet alleen op Terschelling maar ook op andere plaatsen in de provincie kwamen jongvolwassenen bijeen die elkaar besmet hebben, blijkt uit bron- en contactonderzoek.

Hoog percentage geïnfecteerde jongvolwassenen

Het percentage jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) dat geïnfecteerd is, blijft hierdoor hoog, zo’n kwart van de gevallen. Vooral in de oostelijke helft van de provincie kwamen er relatief veel positieve tests bij. Zowel Achtkarspelen, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel, Heerenveen als Smallingerland noteerden hun hoogste weektotalen ooit. Onder 70-plussers was er provinciaal een duidelijk afname: van 235 vorige week, naar 178 deze week.

Vervolgonderzoek over de besmettelijkere Britse variant

Ernstige zorgen zijn er over de Britse variant van het coronavirus. Na een eerdere vondst elders in de provincie, is deze woensdag aangetroffen in zorginstelling ’t Suyderhuys in Surhuisterveen (gemeente Achtkarspelen). Tot nu toe testten 45 bewoners en ruim 40 medewerkers positief op corona. Van twee bewoners en een contact van een medewerker staat vast dat het om de Britse variant gaat. Vervolgonderzoek moet duidelijk maken hoe het met de verdere verspreiding van de besmettelijker variant staat, ook buiten het zorgcentrum.

Ook elders in de provincie blijft GGD Fryslân extra alert op infecties met de Britse eigenschappen.

Vrijdagochtend is het vaccineren van zorgmedewerkers gestart

GGD Fryslân is vrijdagochtend 15 januari gestart met het vaccineren van personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen. De komende tijd prikt de GGD dagelijks 325 zorgmedewerkers. Dit aantal kan oplopen als er meer vaccin beschikbaar komt. In de priklocatie in WTC Expo in Leeuwarden is ruimte voor ruim 3000 vaccinaties per dag.

De 86 verloren buisjes met testmateriaal zijn weer terecht

De 86 buisjes met testmateriaal die vorige week zoek waren geraakt, zijn weer terecht. Deze waren door de koerier op een andere plaats dan gebruikelijk afgeleverd in het laboratorium. Daar zijn ze deze week alsnog aangetroffen. De meeste personen hadden al opnieuw een test gedaan en hun uitslag gekregen. Voor een tiental mensen gold dit nog niet. Hun monsters zijn alsnog getest waardoor ook zij uitsluitsel kregen. GGD Fryslân betreurt de extra zorgen en overlast die dit bij betrokkenen veroorzaakt heeft. 

Het aantal tests daalde de afgelopen week naar 9460. Dat is 15 procent minder dan vorige week. Met de 1523 infecties van deze week erbij is het coronavirus inmiddels bij 17.995 inwoners van Fryslân aangetroffen. Deze week is van 18 mensen aan GGD Fryslân gemeld dat ze overleden zijn terwijl ze besmet waren. Er zijn 12 ziekenhuisopnames doorgegeven.

De cijfers van de Friese gemeenten:

Het aantal nieuwe positieve tests in de gemeenten in de afgelopen week, tussen haakjes de vorige week: Súdwest-Fryslân 266 (310), Leeuwarden 179 (295), Smallingerland 164 (126) Noardeast-Fryslân 146 (129), Heerenveen 123 (113), Achtkarspelen 118 (92), Tytsjerksteradiel 115 (109), Dantumadiel 82 (75), Waadhoeke 79 (125), De Fryske Marren 77 (79), Opsterland 75 (81), Weststellingwerf 35 (50), Ooststellingwerf 28 (36), Harlingen 17 (26), Terschelling 14 (41), Ameland 4 (4), Vlieland 1 (5) en Schiermonnikoog 0 (0).

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 6 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00