woensdag 21 oktober, 2020 23:56
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Petra van Haarwerk Plus
Petra van Haarwerk Plus

Petra is haarwerkspecialist: “Mijn werkdag is elke keer anders en bijzonder”

  Zorg & Welzijn

HEERENVEEN - Jarenlang was Petra Westra ‘gewoon’ kapster. Tot een klant naar haar toe kwam met een haarstuk die maar niet mooi wilde zitten. ‘Kun jij niet een haarstuk voor mij maken,’ was de vraag. Wat begon als grap is inmiddels uitgegroeid naar het bedrijf Haarwerk Plus. Hier maakt Petra haarstukken voor mensen die om wat voor reden tijdelijk of langdurig geen haar meer hebben. Een dankbaar werk. 


Het is inmiddels al meer dan tien jaar geleden dat een klant Petra vroeg of zij zelf geen haarstuk voor haar kon maken. Petra knipte met enige regelmaat haarstukken voor deze klant, maar wat ze ook probeerde, het haarstuk ging maar niet mooi zitten: “Het was veel te veel haar, veel te dichtgeknoopt, zoals wij dat dan zeggen. Ik probeerde van alles, maar het wilde maar niet lukken. De klant grapte dat ik dan maar zelf haarstukken moest maken. Het was een grapje, maar die avond zat ik nog lang na te denken. Waarom ook niet? Op internet ben ik gaan opzoeken welke opleidingen of cursussen ik zou kunnen volgen en zo is het balletje gaan rollen.”

Nu, twaalf jaar verder, heeft Petra Westra een kapsalon en haarwerksalon in Heerenveen en nog een salon in het ziekenhuis Tjongerschans. Daar helpen Petra en haar zeven collega’s elke dag mensen om zich beter in hun vel te voelen, want de betekenis van haar wordt veel onderschat: “Als je zelf een prachtig bos haar hebt waar je alles mee kan dan sta je niet stil bij hoe belangrijk dat voor je is. Dan denk je misschien; het is maar haar. Maar het niet ‘maar’ haar. Voor veel mensen, niet alleen vrouwen, is haar een deel van je identiteit. Als je zelf geen haarproblemen weet je niet hoe het is om altijd maar nagekeken te worden omdat je haar dunner is.” 

Mensen die naar Haarwerk Plus gaan lopen soms al langere tijd rond met haarproblemen: “Ik hoor weleens dat ze al vijf keer voor de deur hebben gestaan maar niet naar binnen durfden te gaan omdat ze zich schamen.” Daarnaast helpen Petra en haar collega’s mensen die door chemotherapie hun haar dreigen te verliezen. “Meestal komen ze een week voor ze beginnen met de chemo bij ons langs. Ik neem altijd ruim de tijd voor dat soort afspraken. We beginnen altijd met een kennismaking. Er worden foto’s gemaakt, doen metingen en vullen een aanmeet formulier in. Die sturen we dezelfde dag op naar de leverancier. Binnen een paar dagen komen er altijd een aantal haarwerken binnen. Dan kunnen we passen en zo nodig wat aanpassingen doen of nog een aanvulling van een bestelling doen.”  Petra plant deze afspraken altijd het liefst voordat haar klant begint met de chemo: “Je weet nooit wat zo’n behandeling met je doet. Je kan je nog kiplekker voelen, maar sommigen zijn ook zo ziek dat een afspraak voor een haarwerk er niet meer bij kan. Het is gewoon een fijn gevoel als dat soort dingen geregeld zijn voor de chemo.”

Voor Petra is het niet moeilijk om zich in te leven in haar klanten. Zelf werd ze in 2013 gediagnosticeerd met borstkanker en kreeg, net als veel van haar klanten, ook chemotherapie: “Aan de ene kant helpt die ervaring mij in mijn werk. Ik hoor vaak van klanten dat ik precies weet wat ze nodig hebben. Aan de andere kant vind ik het ook wel eens lastig om hun verhalen naast mij neer te leggen. Het raakt me soms meer dan mijn collega’s. De afgelopen jaren heb ik hier steeds meer mijn weg in kunnen vinden.” 

Bij Haarwerk Plus werken ze zowel en maatwerk als confectie haarwerken. Mensen met langdurige haarproblemen, zoals alopecia, kunnen bij Petra en haar collega’s terecht voor een haarwerk op maat. In dit werk kan Petra helemaal haar creativiteit kwijt: “Ik zie het als een uitdaging om het haarwerk zo realistisch mogelijk te maken. Echt haar is zo divers. Dat is niet zomaar één kleurtje. Juist in echt haar zie je bijvoorbeeld een uitgroeitje, of wat grijze haren bij de slaap. De meeste haarwerken hebben veel te veel haar, ik ben altijd op zoek naar de beste tussenweg. Het maatwerk is ook vaak gemaakt van echt haar, dat zie je ook wel.” Naast het maatwerk werkt Haarwerk Plus ook met confectielijnen. Deze zijn juist weer heel geschikt voor tijdelijk gebruik dat snel klaar moet zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand met chemotherapie begint. De verscheidenheid in haar werk vindt Petra het mooiste. De ene dag luistert ze naar de aangrijpende verhalen van haar klanten, dan zit ze weer en dag achter computer om alles bestellingen goed te regelen: “Mijn baan is nooit hetzelfde en ik geniet elke dag van mijn werk.” 

Haarwerk Plus
Gedempte Molenwijk 22-22A
8442 BG Heerenveen
tel: (06) 43 58 40 45
www.haarwerkplus.nl

Meer berichten