Afbeelding

Vaccinaties baarmoederhalskanker nog niet op juiste niveau

Zorg & Welzijn

De vaccinatiegraad voor HPV (tegen baarmoederhalskanker) is in Fryslân nog niet op het juiste niveau. Dat concludeert het RIVM in het vandaag verschenen jaarlijkse rapport over het Rijksvaccinatieprogramma RVP.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde vandaag haar jaarlijkse rapport over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Daarin staat beschreven hoeveel kinderen er binnen het RVP zijn gevaccineerd (vaccinatiegraad) en wordt aandacht besteed aan ontwikkelingen binnen het RVP in het afgelopen jaar. Voor het eerst sinds vijf jaar is de vaccinatiegraad licht gestegen. Voor meer diepgaande, inhoudelijke informatie over ontwikkelingen rond RVP-ziekten en (kandidaat)vaccins verwijst GGD Fryslân naar het rapport en de infographic van het RIVM.

Vaccinatiegraad in Fryslân
Sinds 2019 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het RVP en ook voor het nastreven van een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. De Jeugdgezondheidszorg van GGD Fryslân voert het RVP uit in FryslânOverall is de vaccinatiegraad in Fryslân als vanouds hoger dan het landelijk gemiddelde, op de vaccinatiegraad voor HPV na. Deze is in Fryslân is nog niet op het gewenste niveau. Wel is deze ten opzichte van vorig jaar met bijna 9% is gestegen.

RVP in Coronatijd
GGD Fryslân heeft er alles aan gedaan om de vaccinaties tijdens de coronaperiode door te laten gaan om ernstige infectieziekten te voorkomen. Aan de kinderen in de leeftijd van nul tot en met 4 jaar zijn de noodzakelijke vaccinaties volgens schema aangeboden. Vanaf mei zijn de vaccinaties voor kinderen van 4 t/m 17 jaar weer gestart. Niet in groepsverband, maar individueel op de consultatiebureaus in alle Friese gemeenten.

Maternale kinkhoestvaccinatie in elke Friese gemeente mogelijk
Vanaf 18 mei 2020 kunnen zwangere vrouwen terecht bij de lokale consultatiebureaus in alle Friese gemeenten voor de Maternale kinkhoestvaccinatie (www.22wekenprik.nl). Deze beschermt zuigelingen tegen kinkhoest. Deze bescherming kan vooral voor kwetsbare zuigelingen van cruciaal belang zijn.

Meer informatie nodig?
Kijk op de websites www.RIVM.nl (algemeen), www.volksgezondheidenzorg.info (vaccinatiegraad) en www.rijksvaccinatieprogramma.nl (vaccinaties en het rijksvaccinatieprogramma).

Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 54 minuten geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 22 uur geleden
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00