Afbeelding
Foto: Gemeente Heerenveen

'Regering moet tekorten in jeugdzorg en wmo oplossen'

Zorg en Welzijn

De gemeente Heerenveen vindt dat de nationale overheid de tekorten in de jeugdzorg en de wmo (Wet maatschappelijke Ondersteuning) moet oplossen. Dat staat in de perspectiefnota waar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen donderdag 4 juni mee hebben ingestemd.

Voor 2021 heeft de gemeente een positief resultaat van € 467.000. Door de grote onzekerheden in de jeugdzorg en wmo is het financieel perspectief na 2022 nog niet sluitend. Wethouder financiën Hans Broekhuizen: “We kunnen het komende jaar blijven investeren, maar het Rijk zal nu de afspraken moeten nakomen om de tekorten in de jeugdzorg en wmo op te lossen”. 

Signaal aan de rijksoverheid
Er blijven grote zorgen over de financiën voor met name de jeugdzorg. “Ondanks dat we de afgelopen jaren extra geld beschikbaar hebben gesteld voor de jeugdzorg, moeten we ook voor de komende jaren extra geld vrijmaken”, zo geeft wethouder Hans Broekhuizen aan. Door deze onzekerheden is het financieel perspectief vanaf 2022 nog niet sluitend. Dit komt met name omdat de tijdelijke rijksbijdrage voor jeugd na 2021 ophoudt.

“Door nu het meerjarenperspectief niet sluitend te maken, willen we een signaal afgeven aan de rijksoverheid. We roepen hen op de rijksbijdrage voor het sociaal domein beter af te stemmen op de werkelijke kosten”.

Investeren in de toekomst
Nieuw dit jaar is de Strategische agenda en bijbehorende Investeringsagenda. In de strategische agenda wordt 20 tot 30 jaar vooruit gekeken. Hans Broekhuizen: “Op deze manier zetten we de schaarser wordende financiële middelen die we beschikbaar hebben op de juiste manier in”. Voor het doen van investeringen wordt jaarlijks ongeveer € 1 miljoen vrijgemaakt.

Coronacrisis
Ook de huidige coronacrisis is van invloed op het financiële perspectief van de gemeente Heerenveen. Hans Broekhuizen: “Maar op dit moment zijn deze mogelijke effecten nog onvoldoende inzichtelijk. Deze effecten zijn daarom niet opgenomen in de perspectiefnota”.

BesluitvormingDe perspectiefnota, strategische agenda en investeringsagenda worden nu aan de gemeenteraad voorgelegd. Op 18 juni spreekt de commissie over de financiële stukken. Dan kunnen de commissieleden vragen stellen aan het college. Vervolgens neemt de gemeenteraad op 2 juli een besluit.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 4 uur geleden
Het team van Elina's Salon, sinds kort te vinden in 't HuiZ.
Straal door innerlijk en uiterlijk welzijn Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 19 apr, 14:00
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 apr, 08:00