Nieuwe animatie 'Beter omgaan met een verslaafde partner' | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Heerenveen en omstreken
vrijdag 22 januari, 2021 04:43
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

Nieuwe animatie 'Beter omgaan met een verslaafde partner'

  Zorg en Welzijn

Verslaving is moeilijk uit te leggen. Dat geldt voor mensen met een verslaving zelf maar ook voor veel naasten die niet begrijpen hoe iets je zó in beslag kan nemen. Daarom is in opdracht van dr. Eric Blaauw, lector Verslavingskunde aan de Hanzehogeschool Groningen en werkzaam bij VNN, een animatie gemaakt voor de partners (naasten) van mensen met een verslaving.


Voor iedereen die te maken heeft met verslaving
De animatie is bedoeld voor iedereen die met verslaving te maken heeft. Primair is de animatie bedoeld voor partners van mensen met een verslaving. Maar de animatie is ook geschikt voor kinderen, ouders en andere naasten van mensen met een verslaving. De hoop en verwachting is dat ook hulpverleningsinstanties in Nederland en het buitenland gebruik gaan maken van de animatie.

Herkenning en ondersteuning
Verslaving kan iedereen overkomen. De animatie laat zien waar naasten van mensen met een verslaving tegenaan lopen (roept herkenning op). En welke mogelijkheden er zijn als naasten ondersteuning willen. En hoe je als naaste de persoon met verslaving het beste kunt bijstaan. Zo maakt de animatie bijvoorbeeld duidelijk dat het vervangen van de belonende waarde van middelen door de belonende waarde van plezierige activiteiten, vaak veel effect heeft!

Bekijk de animatie
De animatie is te bekijken op vnn.nl/naasten (en mag vrij gebruikt worden). Hier vind je ook tips over hoe om te gaan met verslaving van een naaste en een uitgebreid aanbod van gespreksgroepen.

Lectoraat Verslavingskunde
De animatie is gemaakt in opdracht van het lectoraat Verslavingskunde, een samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool en VNN. Doelstelling van het lectoraat is de omgeving meer te betrekken in de zorg, teneinde daarmee effectievere zorg te kunnen bieden. De animatie is tot stand gekomen met hulp van studenten Sociaal Juridische Dienstverlening en ervaringsdeskundigen. 

Meer berichten