Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Bestrijding Service Friesland: “Ongedierte weren als het kan, bestrijden als het moet”

Zakelijk

WARTEN - Ratten, muizen, steenmarters, wespen of ander gespuis, we willen ze liever niet in huis hebben. Bestrijden met gif is zelden dé oplossing, vindt Daan Constandse. Een bijzondere mening voor de eigenaar en oprichter van Bestrijding Service Friesland: “Als je voor de lange termijn verlost wilt zijn van ongedierte, kom je het verst als je huis ongediertebestendig is.“

Het lijkt wel of heel Friesland het erover heeft: steenmarters. Deze fascinerende roofdieren zetten soms hele woonwijken op de kop. Daan komt ze vaak tegen in zijn werk: “Het is ongelofelijk hoeveel schade maar ook stank en geluidoverlast zo’n dier kan veroorzaken. Wat ik allemaal niet aantref in huizen of bedrijfspanden waar een steenmarter actief is geweest. Vooral veel dode vogels, maar ook kadavers van knaagdieren, eieren en stukken brood. En veel stinkende uitwerpselen niet te vergeten. Ik snap wel dat de meeste mensen niet blij zijn als een steenmarter op bezoek komt. Maar omdat de soort beschermd is, is bestrijden geen optie.”

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waar het internet vol mee staat werken niet of maar tijdelijk als er een steenmarter in huis is. “Steenmarterwering aanbrengen is eigenlijk de enige en definitieve oplossing bij steenmarteroverlast. Eerst breng ik de gebreken in kaart. Veel huizen worden gebouwd onder het motto ‘Wat je niet ziet behoeft geen afwerking’. Of het nu oud of nieuwbouw is, veel huizen vertonen dezelfde gebreken. En 5 centimeter is voor een steenmarter genoeg om binnen te komen. Met behulp van wildcamera’s kan ik de activiteit in kaart brengen én kan ik bepalen of een steenmarter wel buiten is als ik met de weringswerkzaamheden van start ga. Als ik klaar ben, dan moet die steenmarter toch echt z’n heil elders gaan zoeken.”

Gevreesd beestje

Op dit moment zijn steenmarters erg actief, maar een ander dier begint ook langzaam wakker te worden: de wesp. Dit gevreesde beestje houdt Daan aardig bezig in de zomer. “Nu hebben mensen nog weinig last van wespen, omdat ze vooral druk zijn met het vangen van vele duizenden insecten om hun larven mee te voeden. In ruil scheiden de larven zoetstof af waar de wespen verzot op zijn. Als er later in het seizoen te weinig of geen larven meer zijn, dan komen ze van onze zoetigheid snoepen, met alle overlast van dien. “Als je er nu geen last van hebt, dan zeg ik, lekker laten hangen. Wespen zijn ontzettend nuttig”


Daan Constandse van Bestrijding Service Friesland.

Wanneer de overlast van het wespennest te groot wordt of het nest zit op een plek waar het gevaar op kan leveren, komt Daan graag langs om de overlast te verhelpen. Binnen 24-uur is hij bij de plek des onheils: “Bij de bestrijding van wespen spuit ik wespenpoeder in de invliegopening dat zich verspreidt door het nest. Zo komen alle wespen ermee in aanraking en zijn ze binnen een paar uur dood.”

Daan is geen ‘typische verdelger’. “Ik help mensen graag op een duurzame manier en voor de lange termijn van hun ongenode gasten af. Inzet van gif speelt daarin een steeds kleinere rol.”

Wil je weten wat Daan voor jou kan doen, preventief of wanneer je overlast ervaart? Neem dan eens een kijkje op de website www.bestrijdingservicefriesland.nl of bel met 0643064444

Afbeelding
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 22 uur geleden
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00