donderdag 9 juli, 2020 02:45
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Vincent van Maurik, sales manager van Future Fuels, staat voor een tankwagen met blauwe diesel: ook een biobrandstof uit Oudehaske.
Vincent van Maurik, sales manager van Future Fuels, staat voor een tankwagen met blauwe diesel: ook een biobrandstof uit Oudehaske.

Fries bedrijf doet mee aan biodiesel met McDonald's en Neste

  Zakelijk

Future Fuels uit Oudehaske doet mee aan aan een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Neste (hoofdkantoor Finland), McDonald's Nederland en HAVI uit Amersfoort, om in Nederland om 'biodiesel' uit frituurvet te maken en te verspreiden. De brandstof heeft een lage uitstoot, is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel en vereist geen aanpassingen aan bestaande dieselmotoren.

Neste is ’s werelds grootste leverancier van hernieuwbare diesel geraffineerd uit afval en residuen én het op twee na duurzaamste bedrijf ter wereld, bundelt haar krachten met McDonald’s Nederland en HAVI door een circulair-economisch samenwerkingsverband aan te gaan. McDonald’s-restaurants in Nederland gaan het gebruikte frituurvet recyclen tot Neste MY Renewable Diesel.

Future Fuels levert aan HAVI
Future Fuels levert deze brandstof vervolgens aan HAVI, voor gebruik in de vrachtwagens van het bedrijf. HAVI levert bovendien op haar beurt weer goederen aan McDonald’s. Zo stelt Neste MY Renewable Diesel klanten in staat om de uitstoot van broeikasgassen, in vergelijking met fossiele diesel, tot 90%* te verminderen gedurende de levenscyclus van de brandstof.

In de circulair-economische samenwerking speelt de logistieke partner HAVI een centrale rol als inzamelaar van het gebruikte frituurvet voor alle 252 Nederlandse McDonald’s restaurants. Neste zet dit frituurvet in haar Rotterdamse raffinaderij om in duurzame diesel die als brandstof dient voor de vrachtwagens van HAVI.

Nuttig hergebruik van afval
“McDonald’s zet zich in voor duurzaamheid door middel van haar Scale for Good programma. We zijn groot genoeg om een verschil te maken. Circulariteit en het verminderen van afval is een van de pijlers van ons lopende duurzaamheidsprogramma. De samenwerking met Neste en HAVI is een uitstekend voorbeeld van de manier waarop we circulariteit in de praktijk brengen. We verbinden de recycling van waardevol afval, waar we al jaren mee bezig zijn, aan onze ambities om de impact op het klimaat te verminderen."

"Samen met HAVI hebben we een roadmap ontwikkeld om onze logistieke CO2-uitstoot te verminderen en onze logistiek toekomstbestendiger te maken. Naast de overstap naar hernieuwbare diesel bevat de roadmap een onderzoek naar hybride en elektrische voertuigen en het gebruik van logistieke city hubs om de bewegingen in de binnenstad te verminderen”, zegt Jeroen Dekkers, Hoofd Supply Chain van McDonald’s Nederland.

Meer berichten