Henk en Daan Spijkerman
Henk en Daan Spijkerman eigen foto

Familiebedrijf Slagerij Spijkerman bestaat 25 jaar

Zakelijk

AKKRUM, Keurslagerij Spijkerman in Akkrum bestaat op 3 mei 25 jaar. Slagerij Spijkerman kent een rijke historie. Opa en oma Spijkerman begonnen in 1950 een slagerij in het Noord-Hollandse Nibbixwoud. In 1978 namen Henk en zijn broer samen de slagerij over van hun ouders. In 1986 verhuisde het Henk en Joke Spijkerman naar Damwoude en begonnen daar een slagerij. Deze werd te klein en in 1994 kwam het gezin, met inmiddels 4 kinderen, naar Akkrum. Nu zijn ze alweer een kwart eeuw gevestigd in Akkrum.

Het bedrijf is flink gegroeid de afgelopen jaren. Tien jaar geleden is het bedrijf uitgebreid met een hypermoderne worstenmakerij. Nu worden hier 35 verschillende soorten droge worst gemaakt. Van de bekende Friese droge worst tot bijzondere exemplaren met gans, hert, daslook of venkel. Slagerij Spijkerman is daarnaast dé specialist op het gebied van rauwe hammen. Deze rauwe hammen worden gemaakt van het Livar-varkensvlees, het beste varkensvlees van Nederland. Het gehele proces, vanaf de slachting van het varken totdat de ham verkocht wordt, duurt 14 tot 18 maanden. De zorg voor het vlees is terug te proeven in de bijvoorbeeld 18 maanden gerijpte rauwe ham, de Coppa di Akkrum, het ambachtelijk spek en de diverse salami's.

'Het dierenwelzijn staat hoog aangeschreven', zegt Daan Spijkerman. 'Wij kopen alleen vlees in bij boeren die wij kennen en dan het liefst zo dichtbij mogelijk. De koeien komen daarom uit Groningen, Reduzum en van Texel. De kippen komen van heel dichtbij: Akkrum.'

Slagerij Spijkerman is een echt familiebedrijf. Twee beide broers, Henk en Daan, staan nu aan het hoofd. Vader, moeder en de zussen Spijkerman werken ook mee in de zaak. Het personeel beschouwt Spijkerman ook (bijna) als familie. 'Iedereen hoort erbij. Ze zijn allemaal even waardevol.' Spijkerman is actief in de regio en werkt samen met de andere speciaalzaken in Akkrum en daarbuiten. Zo zijn de worsten ook te koop bij onder andere de kaaswinkel in het dorp en bij een delicatessenwinkel in Heerenveen. Voor de paasbrunch slaan de bakker, kaaswinkel en de slager de handen ineen. 'Dat houdt het dorp levendig. Door het samen te doen, toon je betrokkenheid bij het dorp van 4000 inwoners. Dat vind ik belangrijk.'

Slagerij Spijkerman, Kleef 9 Akkrum, 0566-651353, www.slagerijspijkerman.nl

Afbeelding
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 6 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 12 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 14 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 apr, 12:00