De ploeg van trainer Johnny Jansen is uitgeschakeld door Ajax in de halve finale om de nationale TOTO KNVB Beker.
De ploeg van trainer Johnny Jansen is uitgeschakeld door Ajax in de halve finale om de nationale TOTO KNVB Beker. Foto: sc Heerenveen

Geen vierde bekerfinale voor Heerenveen in jubileumjaar

Sport

HEERENVEEN - De droom spatte woensdagavond ruw uiteen in het eigen Abe Lenstra Stadion: Ajax heeft het honderdjarige sc Heerenveen in het jubileumjaar de droomfinale door de neus geboord door simpelweg beter te voetballen en met 0-3 de halve finale om de TOTO KNVB Beker te winnen. 

Meestal heeft sc Heerenveen bij thuiswedstrijden het voordeel van een enthousiast duizendkoppig publiek, vanwege corona kon deze dertiende man de Friese club niet op sleeptouw nemen en extra krachten naar voren halen bij de elf voetballers binnen de lijnen. In een leeg en koud Abe Lenstra stadion plaatste Ajax zich zonder al te veel moeite voor de eindstrijd met Vitesse in De Kuip.

Op de eigen website droomt sc Heerenveen er ondertussen op los over hoe mooi het had kunnen zijn en schrijft: Het zou wat zijn, in het jubileumseizoen de bekerfinale bereiken. Ook al hadden ze er in De Kuip niet bij mogen zijn: daar moeten supporters van tevoren toch stiekem van hebben gedroomd. In ieder geval degenen die voor de halve finale tegen Ajax een virtuele kaart kochten. Ruim zesduizend fans waren er zo nu en dan via de televisieschermen in het stadion toch een beetje bij.

Doelpunt van Klaassen opent de score

Maar helaas. Ondanks de virtuele steun van de achterban, zat het er voor sc Heerenveen simpelweg niet in. De regerend landskampioen en huidige lijstaanvoerder was in de Friese jacht op wat de vierde bekerfinale uit de clubhistorie moest worden een maat te groot. Het grote overwicht van de Amsterdammers drukte Davy Klaassen halverwege de eerste helft uit met een rake kopstoot (0-1).

Kort voor rust dacht Klaassen Ajax in een nog comfortabelere positie te brengen, maar de VAR constateerde dat Dusan Tadic voorafgaand aan de treffer hands had gemaakt. Hoewel sc Heerenveen voor rust de onderliggende partij was geweest, zocht het met slechts één goal verschil de kleedkamer op. En met de comeback in de vorige ronde tegen Feyenoord nog vers in het geheugen…

Kans voor Heerenveen van Mitchel van Bergen

Het bleek ijdele hoop. Een kwartier na de pauze benutte Tadic een strafschop, nadat Pawel Bochniewicz Mohamed Kudus had neergelegd (0-2). De aanvoerder leek het duel te hebben beslist, maar toen dook direct erna Mitchell van Bergen plots op voor Maarten Stekelenburg. De rappe buitenspeler had sc Heerenveen terug móéten brengen in de wedstrijd, maar hij stuitte op de doelman.

Kansen tegen Ajax zijn spaarzaam en als die van Van Bergen er niet in gaat, wordt het een hels karwei, voor zover het dat al niet was. sc Heerenveen probeerde het wel, maar de Ajacieden speelden het duel eenvoudig uit. Invaller David Neres deed een kwartier voor tijd met een puntertje ook nog een duit in het Amsterdamse zakje, waarmee de Friese bekerdroom definitief voorbij was (0-3).

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Van Hecke, Dresevic, Bochniewicz, Kaib; Halilovic, J. Veerman (74. Kongolo), De Jong (81. Hajal), Schöne (69. Nygren); Van Bergen, H. Veerman.

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 48 minuten geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur gisteren
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00